About: Napodobenina červenofigurové keramiky z časně laténského sídliště v Chržíně s doklady kovolitectví a zpracování jantaru     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek se věnuje archeologickým situacím z časně laténského sídliště v Chržíně, které poskytují doklady výjimečných výrobních aktivit i dálkových kontaktů s jižní a severní Evropou. Poznatky z tohoto středočeského rovinného sídliště jsou sledovány v širším kontextu kulturního vývoje Evropy v 6. a 5. stol. př. Kr. Z více pozoruhodných zahloubených objektů jsou publikovány dva nejvýznamnější – zahloubená chata a dílenský objekt. Datování radiokarbonovou metodou AMS doplňuje relativní chronologii; fyzikálně chemický rozbor strusek z objektů a kapek tavenin na tyglících potvrdily práce s taveninami železa a bronzu na sídlišti; analýzy četných úlomků jantaru potvrzují transport této suroviny od Baltského moře.
  • Příspěvek se věnuje archeologickým situacím z časně laténského sídliště v Chržíně, které poskytují doklady výjimečných výrobních aktivit i dálkových kontaktů s jižní a severní Evropou. Poznatky z tohoto středočeského rovinného sídliště jsou sledovány v širším kontextu kulturního vývoje Evropy v 6. a 5. stol. př. Kr. Z více pozoruhodných zahloubených objektů jsou publikovány dva nejvýznamnější – zahloubená chata a dílenský objekt. Datování radiokarbonovou metodou AMS doplňuje relativní chronologii; fyzikálně chemický rozbor strusek z objektů a kapek tavenin na tyglících potvrdily práce s taveninami železa a bronzu na sídlišti; analýzy četných úlomků jantaru potvrzují transport této suroviny od Baltského moře. (cs)
  • The paper focuses on discoveries from the early La Tène settlement in Chržín, Kladno distr., providing documentation of rare production activities and long-distance contact with southern and northern Europe. New findings from this Central Bohemian plains settlement are examined in the broader context of the cultural development of Europe in the 6th and 5th centuries B.C. Remarkable finds are offered by several sunken features, with only the two most significant published here – a sunken hut and a workshop feature. Relative chronology is supplemented by AMS radiocarbon dating. Physical and chemical analyses – X-ray diffraction, determination of selected trace elements (FAAS), electron microanalysis (EDX) – of slag from the features, and of drops of metal on the furnaces, have confirmed that iron and bronze were worked at the settlement; analyses of numerous amber fragments have confirmed that this raw material was transported from the Baltic sea. (en)
Title
  • Napodobenina červenofigurové keramiky z časně laténského sídliště v Chržíně s doklady kovolitectví a zpracování jantaru
  • Napodobenina červenofigurové keramiky z časně laténského sídliště v Chržíně s doklady kovolitectví a zpracování jantaru (cs)
  • Imitation red-figure pottery from the early La Tène settlement site in Chržín (Central Bohemia) with documentation of metall smelting and amber working (en)
skos:prefLabel
  • Napodobenina červenofigurové keramiky z časně laténského sídliště v Chržíně s doklady kovolitectví a zpracování jantaru
  • Napodobenina červenofigurové keramiky z časně laténského sídliště v Chržíně s doklady kovolitectví a zpracování jantaru (cs)
  • Imitation red-figure pottery from the early La Tène settlement site in Chržín (Central Bohemia) with documentation of metall smelting and amber working (en)
skos:notation
  • RIV/67985912:_____/07:00090494!RIV08-AV0-67985912
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 461;516
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(IAA8002204), Z(AV0Z80020508)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 436147
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985912:_____/07:00090494
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bohemia; early La Tène period; imitations; red-figure decoration; metallurgy; amber; long-distance roads; imports; Attic ceramic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4E70DD385217]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Archeologické rozhledy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chytráček, Miloslav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0323-1267
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software