About: Seed dormancy of wild plant species in relation to the weed problematic     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Various weed seed dormancy and germination abilities under certain conditions are the evolutionarily selected characteristics of weed species growing in the young successional habitats, in the disturbance-maintained fields. Most of the weeds have a short life cycle coupled with a large number of produced seed. These seeds are usually dormant, that do not germinate now. Seeds of many weeds are stored in the soil for a long time and gradually germinate depending on tillage and on factors affecting the germination and the dormancy. The text presented environmental classification of seed dormancy and discussed implications for weed seeds. The factors affecting of wild species in their natural environment related to seed germination are discussed: humidity, temperature, light, oxygen and nitrogen in the soil. Knowledge of environmental laws in relation to the dormancy and germination of weed seeds is important for the successful practice of alternative agriculture. (en)
  • Různé dormance semen plevelů a schopnost klíčení za určitých podmínek jsou evolučně vyselektované vlastnosti plevelných druhů rostlin rostoucích na sukcesně mladých stanovištích, na disturbancí udržovaných polích. Většina plevelů má krátký životní cyklus spojený s velkým počtem produkovaných semen. Tato semena jsou zpravidla dormantní, tedy nevyklíčí hned. Semena mnohých plevelů zůstávají uložena v půdě po dlouhou dobu a klíčí postupně v závislosti na obdělávání půdy a na faktorech ovlivňujících klíčení a dormanci. V textu je uvedena environmentální klasifikace dormance semen a diskutovány dopady na semena plevelů. Z faktorů ovlivňujících planě rostoucí druhy v jejich přirozeném prostředí jsou ve vztahu ke klíčení semen diskutovány: vlhkost, teplota, světlo, množství kyslíku a dusíku v půdě. Znalost environmentálních zákonitostí ve vztahu k dormanci a klíčení semen plevelů je důležitá pro úspěšné praktikování alternativního zemědělství.
  • Různé dormance semen plevelů a schopnost klíčení za určitých podmínek jsou evolučně vyselektované vlastnosti plevelných druhů rostlin rostoucích na sukcesně mladých stanovištích, na disturbancí udržovaných polích. Většina plevelů má krátký životní cyklus spojený s velkým počtem produkovaných semen. Tato semena jsou zpravidla dormantní, tedy nevyklíčí hned. Semena mnohých plevelů zůstávají uložena v půdě po dlouhou dobu a klíčí postupně v závislosti na obdělávání půdy a na faktorech ovlivňujících klíčení a dormanci. V textu je uvedena environmentální klasifikace dormance semen a diskutovány dopady na semena plevelů. Z faktorů ovlivňujících planě rostoucí druhy v jejich přirozeném prostředí jsou ve vztahu ke klíčení semen diskutovány: vlhkost, teplota, světlo, množství kyslíku a dusíku v půdě. Znalost environmentálních zákonitostí ve vztahu k dormanci a klíčení semen plevelů je důležitá pro úspěšné praktikování alternativního zemědělství. (cs)
Title
  • Seed dormancy of wild plant species in relation to the weed problematic (en)
  • Dormance semen u planě rostoucích rostlinných druhů se zřetelem k problematice plevelů
  • Dormance semen u planě rostoucích rostlinných druhů se zřetelem k problematice plevelů (cs)
skos:prefLabel
  • Seed dormancy of wild plant species in relation to the weed problematic (en)
  • Dormance semen u planě rostoucích rostlinných druhů se zřetelem k problematice plevelů
  • Dormance semen u planě rostoucích rostlinných druhů se zřetelem k problematice plevelů (cs)
skos:notation
  • RIV/67179843:_____/12:00387944!RIV13-AV0-67179843
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z60870520)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 132075
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67179843:_____/12:00387944
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Seed dormancy; germination; oxygen; moisture; soil; light; life cycle (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D07143C08257]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vybrané kapitoly z fyziologie rostlin a zemědělského výzkumum
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šerá, Božena
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7427-087-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software