About: Zahraniční aktivity Bavorska na bilaterální, regionální a evropské úrovni     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • V předkládané studii jsme se pokusili zmapovat bavorské zahraniční aktivity od roku 2008. Opírali jsme se o teoretické koncepty z literatury o tzv. paradiplomacii, tedy mezinárodních aktivitách regionálních vlád. Navrhli jsme základní rozdělení vnějších aktivit na evropskou politiku (EP) a zahraniční vztahy (ZV), a to na základě jejich odlišného právního zakotvení, povahy i aktérů. Toto rozdělení jsme pak sledovali v jednotlivých částech – komplexním pojetí evropské politiky v kapitole II, obecném nástinu zahraničních vztahů v kapitole III a dvou následujících případových studiích. Obecným závěrem tedy je, že bavorské zahraniční aktivity jsou značně fragmentované. Kdybychom však hledali ono pomyslné jediné telefonní číslo, pravděpodobně bychom ho našli v Bavorské státní kanceláři, která je zde hlavním koordinátorem. V případě EP bychom programové tvůrce našli mezi jednotl ivými poslanci v Bruselu a Berlíně, vykonavatele pak v zemské vládě a jejím aparátu, Evropském parlamentu a Spolkovém sněmu, neoficiálně ale také ve Spolkové vládě, a to při účasti CSU na koalici. V ZV bychom byli odkázáni také na další aktéry, na které má Státní kancelář jen omezený vliv (např. rezortní ministerstva, podnikatelské svazy, samosprávy). Jednotné a dlouhodobé zájmy, které by se bezprostředně týkali aktérů napříč bavorskou politickou, ekonomickou a veřejnou sférou bychom tedy hledali těžko a je proto užitečnější zaměřit se na jednotlivé konkrétní oblasti. Co se evropské politiky týče, Bavorsko působí především jako lobbista. Běžné instrukce a rámcové pozice spolkové země formálně neovlivní (kromě oblastí jim svěřených), pouze sdělují Spolkové vládě stanoviska, která k nim nemusí přihlédnout. V zásadních otázkách evropské politiky jsou ale země schopné rozhodovac í proce s ve Spolkové radě na základě čl. 23 Základního zákona zablokovat.
  • V předkládané studii jsme se pokusili zmapovat bavorské zahraniční aktivity od roku 2008. Opírali jsme se o teoretické koncepty z literatury o tzv. paradiplomacii, tedy mezinárodních aktivitách regionálních vlád. Navrhli jsme základní rozdělení vnějších aktivit na evropskou politiku (EP) a zahraniční vztahy (ZV), a to na základě jejich odlišného právního zakotvení, povahy i aktérů. Toto rozdělení jsme pak sledovali v jednotlivých částech – komplexním pojetí evropské politiky v kapitole II, obecném nástinu zahraničních vztahů v kapitole III a dvou následujících případových studiích. Obecným závěrem tedy je, že bavorské zahraniční aktivity jsou značně fragmentované. Kdybychom však hledali ono pomyslné jediné telefonní číslo, pravděpodobně bychom ho našli v Bavorské státní kanceláři, která je zde hlavním koordinátorem. V případě EP bychom programové tvůrce našli mezi jednotl ivými poslanci v Bruselu a Berlíně, vykonavatele pak v zemské vládě a jejím aparátu, Evropském parlamentu a Spolkovém sněmu, neoficiálně ale také ve Spolkové vládě, a to při účasti CSU na koalici. V ZV bychom byli odkázáni také na další aktéry, na které má Státní kancelář jen omezený vliv (např. rezortní ministerstva, podnikatelské svazy, samosprávy). Jednotné a dlouhodobé zájmy, které by se bezprostředně týkali aktérů napříč bavorskou politickou, ekonomickou a veřejnou sférou bychom tedy hledali těžko a je proto užitečnější zaměřit se na jednotlivé konkrétní oblasti. Co se evropské politiky týče, Bavorsko působí především jako lobbista. Běžné instrukce a rámcové pozice spolkové země formálně neovlivní (kromě oblastí jim svěřených), pouze sdělují Spolkové vládě stanoviska, která k nim nemusí přihlédnout. V zásadních otázkách evropské politiky jsou ale země schopné rozhodovac í proce s ve Spolkové radě na základě čl. 23 Základního zákona zablokovat. (cs)
  • The study “Bavaria’s external activities on the bilateral, regional and European levels” offers an analytical overview of Munich’s external relations since 2008. Utilising concepts from the literature on paradiplomacy, defined broadly as international activities of regional governments, our research is grounded in an extensive collection and analysis of primary sources. A vast corpus of publicly available documents was gathered and examined (including legal documents, political manifestos, official communication, parliamentary proceedings, statistics). 23 elite interviews with politicians, officials and academics were conducted in Munich, Prague, Berlin and Brussels. The study introduces a basic analytical division between European politics (EP) and foreign relations (FR) as the two main components of Bavaria’s external activities. EP is understood as belonging to domestic politics, as the political struggle is usually over measures that b ecome di rect part of European, national or regional legislation. In contrast, FR are characterised by a colourful network of differentiated activities and are more often than not conducted on an informal basis, with little legal ground. Bavaria’s actorness in FR is thus rather practical, i.e. based on actual conduct of relations and recognition by others, than legal. EP and FR are also typically conducted by different offices within ministries and other institutions. Chapter II analyses Bavaria’s European politics in its complexity, including legal framework, political and public debates, key interests and institutional actors in Munich, Berlin and Brussels. The three remaining chapters focus on foreign relations. Chapter III presents a general overview, identifying key institutions, mechanisms of coordination and planning and the tools available. These general insights are then developed in the following case studies on international trade (Chapter IV) and Czech-Bavarian relati ons (Cha pter V). (en)
Title
  • Zahraniční aktivity Bavorska na bilaterální, regionální a evropské úrovni
  • Zahraniční aktivity Bavorska na bilaterální, regionální a evropské úrovni (cs)
  • Bavaria’s external activities on the bilateral, regional and European levels (en)
skos:prefLabel
  • Zahraniční aktivity Bavorska na bilaterální, regionální a evropské úrovni
  • Zahraniční aktivity Bavorska na bilaterální, regionální a evropské úrovni (cs)
  • Bavaria’s external activities on the bilateral, regional and European levels (en)
skos:notation
  • RIV/65999533:_____/14:#0000065!RIV14-TA0-65999533
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TB010MZV040)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 56628
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/65999533:_____/14:#0000065
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bavaria; paradiplomacy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C74C4CE5C7DA]
http://linked.open...telVyzkumneZpravy
  • Ministerstvo zahraničních věcí ČR
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Eberle, Jakub
  • Prášil, Jan
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 33 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software