About: Hypertension in pregnancy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hypertension complicates 5-10% pregnancies and is responsible for substantial maternal, foetal and neonatal morbidity and mortality. The definition of hypertension in pregnancy is not unanimous, the oné based on absolute blood pressure (BP) values (systolic BP > 140 oř diastolic BP >90mmHg) is now preferred. Hypertension in pregnancy is not a single entity and is divided to 4 groups: pre-existing hypertension, gestational hypertension, preexisting hypertension and superimposed gestational hypertension with proteinuria and unclassifiable hypertension. Non-pharmacological treatment of hypertension should be considered in women with BP of 140-150/90-99 mm Hg. Salt restriction or weight reduction is not recommended. Drug treatment in all pregnant women with BP 150/95 is recommended. Antihypertensive treatment should be considered at values BP s 140/90 mm Hg in women with gestational hypertension, preexisting hypertension with the superimposition of gestational hypertension or hypertension with target organ damagc. Methyldopa, labetalol, calcium-channel blockers and beta-blockers are drugs of choice. ACE inhibitors and ATI blockers are contraindicated in pregnancy. For severe and complicated hyperten-sion labetalol i.v. and oral nifedipine might be administered. Drugs of second choice in hypertensive emergencies are nitroprus-side i.v. oř urapidil. All antihypertensive drugs taken by the nursing mother are excreted into breast milk, but most of them are present at very low concentrations. Hypertension in pregnancy is a marker for future cardiovascular and metabolic diseases. (en)
  • Hypertenze komplikuje 5-10% těhotenství a je vedoucí příčinou mateřské, fetální i novorozenecké morbidity a mortality. Definice hypertenze není jednotná, ale definice postavená na absolutních hodnotách TK (systolický TK > 140 nebo diastolický TK 90 mm Hg) je nyní preferována. Hypertenze v těhotenství se dělí na 4 skupiny: preexistující hypertenze, gestační hypertenze, preexistující hypertenze s naroubovanou gestační hypertenzí s proteinurií a neklasiflkovatelná hypertenze. Nefarmakologická léčba hypertenze je doporučena pro ženy s TK 140-150/90-99 mni Hg. Omezení soli či redukce hmotnosti není vhodná. Farmakologická léčba je doporučena pro všechny ženy s TK 150/95 mm Hg. V případě gestační hypertenze, preexistující hypertenze s naroubovanou gestační hypertenzí nebo hypertenze s orgánovým poškozením zvažujeme léčbu již při TK > 140/90 mm Hg. Lékem volby je methyldopa, labetalol, blokátory kalciového kanálu nebo betablokátory. ACEI a ATI blokátory jsou kontraindikovány. V případě závažné hypertenze s komplikacemi můžeme použít i.v. labetalol nebo p.o. nifedipine. Léky druhé volby jsou nitroprusid i.v. nebo urapidil. Všechna antihypertenziva užívaná kojící matkou přechází do mateřského mléka, ale většina z nich se vyskytuje v nízkých koncentracích. Hypertenze v těhotenství je rizikový faktor pro vznik budoucích kardiovaskulárních onemocnění ženy.
  • Hypertenze komplikuje 5-10% těhotenství a je vedoucí příčinou mateřské, fetální i novorozenecké morbidity a mortality. Definice hypertenze není jednotná, ale definice postavená na absolutních hodnotách TK (systolický TK > 140 nebo diastolický TK 90 mm Hg) je nyní preferována. Hypertenze v těhotenství se dělí na 4 skupiny: preexistující hypertenze, gestační hypertenze, preexistující hypertenze s naroubovanou gestační hypertenzí s proteinurií a neklasiflkovatelná hypertenze. Nefarmakologická léčba hypertenze je doporučena pro ženy s TK 140-150/90-99 mni Hg. Omezení soli či redukce hmotnosti není vhodná. Farmakologická léčba je doporučena pro všechny ženy s TK 150/95 mm Hg. V případě gestační hypertenze, preexistující hypertenze s naroubovanou gestační hypertenzí nebo hypertenze s orgánovým poškozením zvažujeme léčbu již při TK > 140/90 mm Hg. Lékem volby je methyldopa, labetalol, blokátory kalciového kanálu nebo betablokátory. ACEI a ATI blokátory jsou kontraindikovány. V případě závažné hypertenze s komplikacemi můžeme použít i.v. labetalol nebo p.o. nifedipine. Léky druhé volby jsou nitroprusid i.v. nebo urapidil. Všechna antihypertenziva užívaná kojící matkou přechází do mateřského mléka, ale většina z nich se vyskytuje v nízkých koncentracích. Hypertenze v těhotenství je rizikový faktor pro vznik budoucích kardiovaskulárních onemocnění ženy. (cs)
Title
  • Hypertension in pregnancy (en)
  • Hypertenze v těhotenství
  • Hypertenze v těhotenství (cs)
skos:prefLabel
  • Hypertension in pregnancy (en)
  • Hypertenze v těhotenství
  • Hypertenze v těhotenství (cs)
skos:notation
  • RIV/65269705:_____/13:#0002185!RIV14-MZ0-65269705
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 78556
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/65269705:_____/13:#0002185
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hypertension; pregnancy; gestational hypertension; preeclampsia; treatment of hypertension (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C5546BC27361]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kardiológia pre prax
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Špinar, Jindřich
  • Floriánová, Alena
  • Vysočanová, Petra
issn
  • 1336-3433
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software