About: Požadavky a technické specifikace na vývoj a zdokonalení systému měření vodíku v primárním systému JE pro zvýšení bezpečnosti provozu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A project was undertaken in VÚJE CZ with state involvement from halfway through 2009 until 2011 which was called Safety Aspects of Creation Hydrogen in Primary Circuit During Operation of Nuclear Power Plant. The main aim of this project was the complex exploration of the problematic creation of hydrogen during regular operation of a nuclear power plant with a light-water reactor. The creation and release of hydrogen from the coolant in the most important parts of primary circuit were analysed in all operating regimes. These analyses were based on a model of the creation of hydrogen which was created according to data from a degassing plant. Moreover the processes were described from the point of view of creation a bubble of undissolvable gasses in the expander. Among the most important conclusions is hydrogen cannot be released from coolant either in the highest parts of the primary circuit during normal operation and during normal shut down. But during nonstandard long time taking shut down or when staying long time in shut down, it is not possible to eliminate the release of hydrogen and venting of primary circuit must be working. Consequently technological suggestions were proposed, which prevent the creation and ignition of an explosive mixture of gases. In high part of expander and in tubes which lead to expander’s valves could separate light hydrogen. This problem was solved by the design of the labyrinth conduit which should drain hydrogen and other undissolvable gases to the bubbler. (en)
  • Ve společnosti VÚJE Česká republika probíhal od poloviny roku 2009 do konce roku 2011 projekt se státní účastí s názvem Bezpečnostní aspekty vzniku vodíku v primárním okruhu za provozu jaderné elektrárny. Mezi hlavními cíli tohoto projektu bylo komplexní zmapování problematiky vzniku a vývoje vodíku za normálního provozu jaderné elektrárny s lehkovodním reaktorem. Byly provedeny analýzy uvolňování a shromažďování vodíku ve vytipovaných místech primárního okruhu ve všech provozních režimech. Při těchto analýzách se vycházelo z modelu vývinu vodíku, který byl sestaven na základě bilance odplyňovací stanice. Dále byly popsány procesy důležité z hlediska tvorby bubliny nekondenzovatelných plynů, které probíhají v kompenzátoru objemu. Mezi nejdůležitějšími závěry projektu je uvedeno, že při nominálním provozu a normálním odstavování se vodík nemůže uvolňovat a shromažďovat ani v nejvyšších místech primárního okruhu (kromě kompenzátoru objemu), ale při nestandardním odstavování a při setrvání v odstávce po delší dobu nelze vyloučit tvorbu vodíku a je potřeba udržovat v provozu odvětrávání primárního okruhu. Na základě analýz a závěrů byla navržena technologická doporučení, při jejichž dodržení nemůže dojít ke vzniku a případné iniciaci výbušné směsi. V kompenzátoru objemu by mohlo vlivem gravitace docházet k soustřeďování lehkého vodíku v horním prostoru a v potrubí, které vede k odlehčovacím ventilům. Řešitelé projektu vyřešili tento problém návrhem labyrintového odvaděče, který by měl vodík a ostatní nekondenzovatelné plyny odvádět do barbotážní nádrže.
  • Ve společnosti VÚJE Česká republika probíhal od poloviny roku 2009 do konce roku 2011 projekt se státní účastí s názvem Bezpečnostní aspekty vzniku vodíku v primárním okruhu za provozu jaderné elektrárny. Mezi hlavními cíli tohoto projektu bylo komplexní zmapování problematiky vzniku a vývoje vodíku za normálního provozu jaderné elektrárny s lehkovodním reaktorem. Byly provedeny analýzy uvolňování a shromažďování vodíku ve vytipovaných místech primárního okruhu ve všech provozních režimech. Při těchto analýzách se vycházelo z modelu vývinu vodíku, který byl sestaven na základě bilance odplyňovací stanice. Dále byly popsány procesy důležité z hlediska tvorby bubliny nekondenzovatelných plynů, které probíhají v kompenzátoru objemu. Mezi nejdůležitějšími závěry projektu je uvedeno, že při nominálním provozu a normálním odstavování se vodík nemůže uvolňovat a shromažďovat ani v nejvyšších místech primárního okruhu (kromě kompenzátoru objemu), ale při nestandardním odstavování a při setrvání v odstávce po delší dobu nelze vyloučit tvorbu vodíku a je potřeba udržovat v provozu odvětrávání primárního okruhu. Na základě analýz a závěrů byla navržena technologická doporučení, při jejichž dodržení nemůže dojít ke vzniku a případné iniciaci výbušné směsi. V kompenzátoru objemu by mohlo vlivem gravitace docházet k soustřeďování lehkého vodíku v horním prostoru a v potrubí, které vede k odlehčovacím ventilům. Řešitelé projektu vyřešili tento problém návrhem labyrintového odvaděče, který by měl vodík a ostatní nekondenzovatelné plyny odvádět do barbotážní nádrže. (cs)
Title
  • Požadavky a technické specifikace na vývoj a zdokonalení systému měření vodíku v primárním systému JE pro zvýšení bezpečnosti provozu
  • Požadavky a technické specifikace na vývoj a zdokonalení systému měření vodíku v primárním systému JE pro zvýšení bezpečnosti provozu (cs)
  • Requirements and technical specifications in development and improve of hydrogen measuring system in primary circuit in nuclear power plant as regards safety in service (en)
skos:prefLabel
  • Požadavky a technické specifikace na vývoj a zdokonalení systému měření vodíku v primárním systému JE pro zvýšení bezpečnosti provozu
  • Požadavky a technické specifikace na vývoj a zdokonalení systému měření vodíku v primárním systému JE pro zvýšení bezpečnosti provozu (cs)
  • Requirements and technical specifications in development and improve of hydrogen measuring system in primary circuit in nuclear power plant as regards safety in service (en)
skos:notation
  • RIV/63484323:_____/11:#0000007!RIV13-MPO-63484323
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/401)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • dopad na zvýšení bezpečnosti provozu - snížení nákladů na odstranění následků havárie, zmenšení rizika odstavení hlavních výrobních bloků - snížení ušlého zisku spojeného s nevýrobou elektřiny
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 222219
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/63484323:_____/11:#0000007
http://linked.open...terniIdentifikace
  • odběrové zařízení vzorku plynů
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • labirinth diverter; explosive mixture; rydilyses of water; uncondensable gases; hard bubble phenomenon; dissolved gases; primary circuit coolant (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8CBE97290517]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Závěrečná technická zpráva k projektu %22Bezpečnostní aspekty vzniku vodíku v I.O za provozu JE%22 shrnuje závěry výzkumu o vzniku vodíku v primárním okruhu JE a navrhuje možná vylepšení stávajícího způsobu měření rozpuštěných plynů v chladivu pomocí odběrového zařízení rozpuštěných plynů v chladivu. 22. 5. 2012 byla uzavřena smlouva o dílo (166-53/12) s ČEZ (IČ: 45274649) o měření rozpuštěných plynů v chladivu I.O JE Temelín.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Břízová, Miroslava
  • Houser, František
  • Kadrnožka, Jaroslav
  • Nehněvský, Jiří
  • Peca, Miroslav
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software