About: Výnosy a kvalita píce z travních porostů v aluviu rožnovské Bečvy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem bylo zjištění vlivu různého obhospodařování na výnosy a kvalitu píce a na změny v jejich druhovém složení. Jako pokusné faktory byly zvoleny odstupňovaná intenzita využívání daná počtem a rozložením sečí a diferencovaná minerální výživa. Nejvyšší ovlivnění výnosů sušiny bylo zjištěno pro faktor výživy, zvláště dusíkaté, které vysoce průkazně zvyšuje produkci (5,24 – 7,43 t.ha-1). Na rozdíl od kvantitativních ukazatelů je kvalita píce kladně ovlivňována především intenzitou využívání; se zvyšujícím se počtem sečí se vysoce významně zvyšuje obsah dusíkatých látek a klesá obsah vlákniny. Průkazně se také zvyšuje koncentrace NEL a NEV energií. Druhovou skladbu porostů ovlivňovalo opět především dusíkaté hnojení, které podporuje travní složku a potlačuje zastoupení jetelovin; to platí zvláště v porostech sklízených ve dvou sečích.
  • Cílem bylo zjištění vlivu různého obhospodařování na výnosy a kvalitu píce a na změny v jejich druhovém složení. Jako pokusné faktory byly zvoleny odstupňovaná intenzita využívání daná počtem a rozložením sečí a diferencovaná minerální výživa. Nejvyšší ovlivnění výnosů sušiny bylo zjištěno pro faktor výživy, zvláště dusíkaté, které vysoce průkazně zvyšuje produkci (5,24 – 7,43 t.ha-1). Na rozdíl od kvantitativních ukazatelů je kvalita píce kladně ovlivňována především intenzitou využívání; se zvyšujícím se počtem sečí se vysoce významně zvyšuje obsah dusíkatých látek a klesá obsah vlákniny. Průkazně se také zvyšuje koncentrace NEL a NEV energií. Druhovou skladbu porostů ovlivňovalo opět především dusíkaté hnojení, které podporuje travní složku a potlačuje zastoupení jetelovin; to platí zvláště v porostech sklízených ve dvou sečích. (cs)
  • The aim was to determine the influence of management over dry matter yields and fodder qualities and the changes in the botanical composition. The graduated intensity of exploitation (the frequency and timing of cuts) and the different mineral fertilization were choosen as experimental factors. The most significant influence on dry matter yields was recognized for mineral fertilization, especially nitrogen. In contrast the quality of fodder is positively influenced by intensity of exploitation. The content of crude proteins increases and the content of crude fibre decreases with the increasing cutting frequency and also the concentration of NEL and NEV energy increases conclusively. Botanical composition of meadow swords was above all influenced by nitrogen fertilization, which supports grass components and reduces legumes; it is obvious especially in two-cuts regimes. (en)
Title
  • Výnosy a kvalita píce z travních porostů v aluviu rožnovské Bečvy
  • Výnosy a kvalita píce z travních porostů v aluviu rožnovské Bečvy (cs)
  • The yields and fodder quality of semi – natural grassland in the Bečva river alluvium (en)
skos:prefLabel
  • Výnosy a kvalita píce z travních porostů v aluviu rožnovské Bečvy
  • Výnosy a kvalita píce z travních porostů v aluviu rožnovské Bečvy (cs)
  • The yields and fodder quality of semi – natural grassland in the Bečva river alluvium (en)
skos:notation
  • RIV/62334832:_____/05:#0000035!RIV07-MZE-62334832
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 117-122
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3018)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 550024
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62334832:_____/05:#0000035
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • herbage, dry matter yields, fodder quality, botanical composition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B03FE022DB95]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha Ruzyně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha 6 - Ruzyně
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník z mezinárodní vědecké konference Kvalita píce z travních porostů
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kašparová, Jana
  • Šrámek, Pavel
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚRV Praha
https://schema.org/isbn
  • 80-86555-75-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software