About: Predikce základních vlastností asfaltů z jejich složení a vlastností použitých komponent     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Preparation of materials for bitumen blowing in refineries is often realized by mixing various process streams of vacuum residues; sometimes with the addition of heavy distillates. In many cases, these streams have very different properties and it is necessary to deal with the question: What characteristics will have a mixture when the components will be present in given ratios? For planning and optimization of bitumen production it is very important to predict the feedstock properties from properties and content of its components. The aim of the research was to develop a prediction model for three basic variables that characterize the properties of asphalt - dynamic viscosity, penetration and softening point. The model was developed based on theoretical relations and practical laboratory experiments and therefore it can be signed as semi-empirical. The first step was the development of a system for calculating the dynamic viscosity of the mixture at 150 °C, in which the input data are only mass proportion of the individual components and their dynamic viscosity, measured at 150 °C by a rotational viscometer. Effectiveness of the model was also confirmed later when it was applied for vacuum residues from other refineries. Prediction of viscosity is based on the Arrhenius equation, incorporating the estimation of average molecular weight of the individual components from their viscosity. Original Arrhenius equation is the rule defined for the two components. For purpose of the model, this equation was mathematically expanded into a form applicable for mixing available amount of components. The penetration and softening point is then estimated from the calculated viscosity of the mixture, in case of penetration the empirically found correction factors are used, which are dependent on both the viscosity and penetration of the mixed components. (en)
  • Výroba asfaltu, případně příprava surovin pro polofoukání asfaltu, se v rafinériích často provádí mícháním různých procesních proudů vakuových zbytků; někdy i s přídavkem frakcí těžkých destilátů. V mnoha případech mají tyto proudy velmi odlišné vlastnosti a přichází otázka: Jaké vlastnosti bude mít směs, pokud budou jednotlivé komponenty zastoupeny v daných poměrech? Pro plánování a optimalizaci výroby je predikce vlastností směsí, provedená na základě jejich složení, velmi důležitá. Cílem výzkumné práce bylo sestavení predikčního modelu pro základní tři veličiny, které charakterizují vlastnosti asfaltu – dynamickou viskozitu, penetraci a bod měknutí. Prvním krokem byl vývoj systému pro výpočet dynamické viskozity směsí při 150°C, v němž jsou vstupními údaji pouze hmotnostní zastoupení jednotlivých komponent a jejich dynamické viskozity, změřené při 150°C rotačním viskozimetrem. Z vypočtené viskozity směsi je poté možné predikovat penetraci při 25°C a bod měknutí. Model byl vytvořen na základě teoretických vztahů a praktickými laboratorními pokusy míchání asfaltových produktů a je možné jej označit za semi-empirický. Jeho účinnost se později potvrdila i při mísení frakcí, vyráběných v různých rafinériích. Model odhadu viskozity směsí je založen na Arrheniově směšovací rovnici, s vestavěným odhadem molekulové hmotnosti jednotlivých komponent pomocí jejich viskozity. Volba Arrheniovy rovnice byla důsledkem porovnání účinnosti řady odhadových metod, k čemuž sloužily pokusy s přípravou směsí o 2 komponentách a sledování odchylek vypočtených hodnot od naměřených hodnot. Originální Arrheniova rovnice je pravidlo, definované pro dvě komponenty. Pro účely modelu byla tato rovnice matematicky rozšířena do podoby, uplatnitelné pro míchání libovolného počtu komponent.
  • Výroba asfaltu, případně příprava surovin pro polofoukání asfaltu, se v rafinériích často provádí mícháním různých procesních proudů vakuových zbytků; někdy i s přídavkem frakcí těžkých destilátů. V mnoha případech mají tyto proudy velmi odlišné vlastnosti a přichází otázka: Jaké vlastnosti bude mít směs, pokud budou jednotlivé komponenty zastoupeny v daných poměrech? Pro plánování a optimalizaci výroby je predikce vlastností směsí, provedená na základě jejich složení, velmi důležitá. Cílem výzkumné práce bylo sestavení predikčního modelu pro základní tři veličiny, které charakterizují vlastnosti asfaltu – dynamickou viskozitu, penetraci a bod měknutí. Prvním krokem byl vývoj systému pro výpočet dynamické viskozity směsí při 150°C, v němž jsou vstupními údaji pouze hmotnostní zastoupení jednotlivých komponent a jejich dynamické viskozity, změřené při 150°C rotačním viskozimetrem. Z vypočtené viskozity směsi je poté možné predikovat penetraci při 25°C a bod měknutí. Model byl vytvořen na základě teoretických vztahů a praktickými laboratorními pokusy míchání asfaltových produktů a je možné jej označit za semi-empirický. Jeho účinnost se později potvrdila i při mísení frakcí, vyráběných v různých rafinériích. Model odhadu viskozity směsí je založen na Arrheniově směšovací rovnici, s vestavěným odhadem molekulové hmotnosti jednotlivých komponent pomocí jejich viskozity. Volba Arrheniovy rovnice byla důsledkem porovnání účinnosti řady odhadových metod, k čemuž sloužily pokusy s přípravou směsí o 2 komponentách a sledování odchylek vypočtených hodnot od naměřených hodnot. Originální Arrheniova rovnice je pravidlo, definované pro dvě komponenty. Pro účely modelu byla tato rovnice matematicky rozšířena do podoby, uplatnitelné pro míchání libovolného počtu komponent. (cs)
Title
  • Predikce základních vlastností asfaltů z jejich složení a vlastností použitých komponent
  • Predikce základních vlastností asfaltů z jejich složení a vlastností použitých komponent (cs)
  • Prediction of basic properties of asphalt mixtures from their composition and from properties of components (en)
skos:prefLabel
  • Predikce základních vlastností asfaltů z jejich složení a vlastností použitých komponent
  • Predikce základních vlastností asfaltů z jejich složení a vlastností použitých komponent (cs)
  • Prediction of basic properties of asphalt mixtures from their composition and from properties of components (en)
skos:notation
  • RIV/62243136:_____/13:MSMT13SB!RIV14-MSM-62243136
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/03.0071)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 98649
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62243136:_____/13:MSMT13SB
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bitumen, penetration, softening point, viscosity, mixing rules, prediction model (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7EA4B02AC913]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mikulov
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • 1. Mezinárodní chemicko-technologická konference: Sborník příspěvků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Černý, Radek
  • Jíša, Petr
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Czech Chemical Society
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-55-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software