About: Use of reformate as an alternative and complementary material for the manufacture of benzene process Pyrotol     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Proud reformátu je přidáván do proudu pyrolýzního benzínu zbaveného C4 uhlovodíků. Směsný proud je veden jako nástřik do reaktorů selektivní hydrogenace. V procesu selektivní hydrogenace se směsná uhlovodíková surovina zbavuje dienů reakcí s vodíkem na paládiovém katalyzátoru při teplotě 80 až 130 °C a tlaku 5,5 MPa. Selektivně hydrogenovaný produkt je na stabilizační koloně zbaven plynných podílů a poté nastřikován na destilační kolonu oddělující C5 frakci (depentanizer). Zbytek z depentanizeru je nastřikován na dehexanizer – destilační kolonu oddělující C6 frakci, jejíž hlavní složkou je benzen. Tato C6 frakce je vedena jako nástřik do procesu extrakce benzenu. Z destilačního zbytku dehexanizeru je na další destilační koloně oddělována BTX frakce obsahující hlavně C6-C8 (při některých provozních režimech až C9) aromáty. Kromě zbytků benzenu jsou jejími hlavními složkami toluen, ethylbenzen, xyleny, v menší míře pak methyl-ethylbenzeny a trimethylbenzeny. BTX frakce je nástřikem do procesu Pyrotol. V ní jsou alkylaromáty působením vodíku za přítomnosti katalyzátoru hydrodealkylovány na benzen při teplotě 580 – 630 °C a tlaku 6,5 MPa. Proud BTX frakce je předehříván v průtočné peci na 580 – 590 °C, načež je zaváděn do kaskády tří adiabatických katalytických reaktorů. Reakční směs vystupující z reaktorů je po ochlazení rozdělena na plynnou a kapalnou fázi. Z kapalné fáze se pomocí stabilizační kolony oddělí zbytky rozpuštěných plynných složek a takto stabilizovaný produkt se destiluje na další koloně, kde je oddělen benzen (destilát) od vratných aromátů (zbytek). Vratné aromáty se recirkulují do nástřiku na Pyrotol.
  • Proud reformátu je přidáván do proudu pyrolýzního benzínu zbaveného C4 uhlovodíků. Směsný proud je veden jako nástřik do reaktorů selektivní hydrogenace. V procesu selektivní hydrogenace se směsná uhlovodíková surovina zbavuje dienů reakcí s vodíkem na paládiovém katalyzátoru při teplotě 80 až 130 °C a tlaku 5,5 MPa. Selektivně hydrogenovaný produkt je na stabilizační koloně zbaven plynných podílů a poté nastřikován na destilační kolonu oddělující C5 frakci (depentanizer). Zbytek z depentanizeru je nastřikován na dehexanizer – destilační kolonu oddělující C6 frakci, jejíž hlavní složkou je benzen. Tato C6 frakce je vedena jako nástřik do procesu extrakce benzenu. Z destilačního zbytku dehexanizeru je na další destilační koloně oddělována BTX frakce obsahující hlavně C6-C8 (při některých provozních režimech až C9) aromáty. Kromě zbytků benzenu jsou jejími hlavními složkami toluen, ethylbenzen, xyleny, v menší míře pak methyl-ethylbenzeny a trimethylbenzeny. BTX frakce je nástřikem do procesu Pyrotol. V ní jsou alkylaromáty působením vodíku za přítomnosti katalyzátoru hydrodealkylovány na benzen při teplotě 580 – 630 °C a tlaku 6,5 MPa. Proud BTX frakce je předehříván v průtočné peci na 580 – 590 °C, načež je zaváděn do kaskády tří adiabatických katalytických reaktorů. Reakční směs vystupující z reaktorů je po ochlazení rozdělena na plynnou a kapalnou fázi. Z kapalné fáze se pomocí stabilizační kolony oddělí zbytky rozpuštěných plynných složek a takto stabilizovaný produkt se destiluje na další koloně, kde je oddělen benzen (destilát) od vratných aromátů (zbytek). Vratné aromáty se recirkulují do nástřiku na Pyrotol. (cs)
  • Reformate stream is added to the stream of pyrolysis gasoline devoid of C4 hydrocarbons. Compounded current is passed as feed to a selective hydrogenation reactors. In the process of selective hydrogenation of hydrocarbon feedstock is mixed deprives dienes by treatment with hydrogen over a palladium catalyst at a temperature of 80-130 °C and a pressure of 5.5 MPa. The selectively hydrogenated product is deprived of the stabilizer column gaseous fractions and then fed to a distillation column to separate the C5 fraction (depentaniser). The residue from the depentaniser is sprayed onto dehexaniser off - a distillation column separating the C6 fraction, whose main component is benzene. The C6 fraction is conducted as feed to the extraction process of benzene. From the distillation residue is dehexaniser off to another distillation column separated BTX fraction consisting essentially of C6-C8 (in some modes of operation to C9) aromatics. In addition to benzene residues are its main components, toluene, ethylbenzene, xylenes, to a lesser extent, methyl-ethylbenzene and trimethylbenzenes. BTX fraction is sprayed into the process Pyrotol. In it are alkylaromatics with hydrogen in the presence of a catalyst hydrodealkylovány benzene at a temperature of 580-630 °C and a pressure of 6.5 MPa. BTX fraction stream is preheated in a furnace at a flow 580-590 °C and is fed to a cascade of three adiabatic catalytic reactors. The reaction mixture exiting the reactor is divided after cooling the gaseous and liquid phase. From the liquid phase was separated using column stabilizing residues dissolved gaseous components and thus stabilized product is distilled to the next column, where benzene is separated (distillate) from returnable aromatics (rest). Returnable aromatics are recycled to the feed to Pyrotol. (en)
Title
  • Use of reformate as an alternative and complementary material for the manufacture of benzene process Pyrotol (en)
  • Využití reformátu jako alternativní a doplňkové suroviny pro výrobu benzenu procesem Pyrotol
  • Využití reformátu jako alternativní a doplňkové suroviny pro výrobu benzenu procesem Pyrotol (cs)
skos:prefLabel
  • Use of reformate as an alternative and complementary material for the manufacture of benzene process Pyrotol (en)
  • Využití reformátu jako alternativní a doplňkové suroviny pro výrobu benzenu procesem Pyrotol
  • Využití reformátu jako alternativní a doplňkové suroviny pro výrobu benzenu procesem Pyrotol (cs)
skos:notation
  • RIV/62243136:_____/13:MPO02OT!RIV14-MPO-62243136
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Po zavedení technologie extrakce benzenu není kapacita procesu Pyrotol v rámci olefinové jednotky plně využívána z důvodu nedostatku BTX frakce z pyrolýzního benzínu. Technologický postup zpracování reformátu společně s pyrolýzním benzínem umožňuje zvýšení míry využití jednotky Pyrotol a tedy zvýšení výroby benzenu. Základním přínosem nové technologie je tedy zisk z navíc vyrobeného benzenu. Sekundární ekonomický efekt vyplývá z recyklu části nearomátů obsažených v reformátu do pyrolýzy.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 116176
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62243136:_____/13:MPO02OT
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Využití reformátu - Pyrotol
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • reformate, benzene, Pyrotol (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E5F9C0A73D02]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Reformát je přidáván do pyrolýzního benzínu zbaveného C4 uhlovodíků. Ten je veden do selektivní hydrogenace. V ní se surovina zbavuje dienů reakcí s vodíkem na paládiovém katalyzátoru při teplotě 80 až 130 °C a tlaku 5,5 MPa. Selektivně hydrogenovaný produkt je na zbaven plynných podílů a poté nastřikován na destilační kolonu oddělující C5 frakci. Zbytek je nastřikován na destilační kolonu oddělující C6 frakci, jejíž hlavní složkou je benzen. Ta je vedena do procesu extrakce benzenu. Z destilačního zbytku dehexanizeru je na další destilační koloně oddělována BTX frakce obsahující hlavně C6-C8 aromáty. Kromě zbytků benzenu jsou jejími hlavními složkami toluen, ethylbenzen, xyleny. BTX frakce je nástřikem do procesu Pyrotol. Proud BTX frakce je předehříván na 580 – 590 °C, načež je zaváděn do kaskády tří adiabatických katalytických reaktorů. UNIPETROL RPA, s. r. o.; IČO: 275 97 075; 2013-07-13. smlouva: C13145J. uzavřena: 13. 7. 2013. ing. Milan Petrák; Revoluční 84; tel.: 736 506 276, milan.petrak@vuanch.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kolena, Jiří
  • Morávek, Pavel
  • Lipták, Marion
  • Malecký, Miroslav
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software