About: Dvousložkové geopolymerní pojivo a způsob jeho výroby     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • In the present invention, there is disclosed a two-component geopolymeric binding agent comprised of a solid component and a liquid component. The solid component is formed by raw materials containing metakaolinite, i.e. slate-clay or kaolin calcined dust, and ground blast furnace slag. The liquid component consists of a liquid sodium-silica glass functioning as an activator. Dry matter of the invented two-component geopolymeric binding agent comprises 43 to 60 percent by weight of a raw material containing metakaolinite, 11 to 37 percent by weight of ground blast furnace slag and 11 to 32 percent by weight of activator. The raw materials containing metakaolinite comprise more than 35 percent by weight of Ali2Oi3 and the activator silicate module SiOi2 : Nai2O is equal to 1.6 to 2.1 : 1.; There is also disclosed a process for producing the above-described two-component geopolymeric binding agent, which process is characterized in that, when producing a two-component geopolymeric binding agent consisting of a solid component and a liquid component, said solid component and said liquid component are produced separately. Production of the solid component is characterized by mixing a raw material containing metakaolinite and a ground blast furnace slag in weight ratio 54 to 83 : 17 to 46. The liquid component is then prepared by adding water to a sodium alkaline activator containing 40 to 50 percent by weight of dry matter expressed as a sum of Nai2O + SiOi2 concentrations, in weight ratio within the range of 0 to 0.9 : 1. (en)
  • Dvousložkové geopolymerní pojivo, sestávající z pevné složky a kapalné složky. Pevnou složku tvoří suroviny obsahující metakaolinit, tedy kalcinované odprašky lupku nebo kaolinu, a mletá vysokopecní granulovaná struska. Kapalnou složkou je tekuté sodné vodní sklo jako aktivátor. Sušina dvousložkového geopolymerního pojiva obsahuje 43 až 60 % hmotn. suroviny obsahující metakaolinit, 11 až 37 % hmotn. mleté vysokopecní granulované strusky a 11 až 32 % hmotn. aktivátoru. Suroviny obsahující metakaolinit obsahují více než 35 % hmotn. Al2O3 a aktivátor má silikátový modul SiO2 : Na2O roven 1,6 až 2,1 : 1. Způsob výroby dvousložkového geopolymerního pojiva spočívá v tom, že se vyrobí zvlášť pevná složka a zvlášť kapalná složka. Při výrobě pevné složky se smíchá surovina obsahující metakaolinit a mletá vysokopecní granulovaná struska v hmotnostním poměru 54 až 83 : 17 až 46. Kapalná složka se vyrobí přimícháním vody do sodného alkalického aktivátoru o obsahu 40 až 60 % hmotn. sušiny, vyjádřené jako suma koncentrací Na2O + SiO2, v hmotnostním poměru 0 až 0,9 : 1.
  • Dvousložkové geopolymerní pojivo, sestávající z pevné složky a kapalné složky. Pevnou složku tvoří suroviny obsahující metakaolinit, tedy kalcinované odprašky lupku nebo kaolinu, a mletá vysokopecní granulovaná struska. Kapalnou složkou je tekuté sodné vodní sklo jako aktivátor. Sušina dvousložkového geopolymerního pojiva obsahuje 43 až 60 % hmotn. suroviny obsahující metakaolinit, 11 až 37 % hmotn. mleté vysokopecní granulované strusky a 11 až 32 % hmotn. aktivátoru. Suroviny obsahující metakaolinit obsahují více než 35 % hmotn. Al2O3 a aktivátor má silikátový modul SiO2 : Na2O roven 1,6 až 2,1 : 1. Způsob výroby dvousložkového geopolymerního pojiva spočívá v tom, že se vyrobí zvlášť pevná složka a zvlášť kapalná složka. Při výrobě pevné složky se smíchá surovina obsahující metakaolinit a mletá vysokopecní granulovaná struska v hmotnostním poměru 54 až 83 : 17 až 46. Kapalná složka se vyrobí přimícháním vody do sodného alkalického aktivátoru o obsahu 40 až 60 % hmotn. sušiny, vyjádřené jako suma koncentrací Na2O + SiO2, v hmotnostním poměru 0 až 0,9 : 1. (cs)
Title
  • Dvousložkové geopolymerní pojivo a způsob jeho výroby
  • Dvousložkové geopolymerní pojivo a způsob jeho výroby (cs)
  • Two-component geopolymeric binding agent and process for producing thereof (en)
skos:prefLabel
  • Dvousložkové geopolymerní pojivo a způsob jeho výroby
  • Dvousložkové geopolymerní pojivo a způsob jeho výroby (cs)
  • Two-component geopolymeric binding agent and process for producing thereof (en)
skos:notation
  • RIV/62243136:_____/09:#0000171!RIV12-MPO-62243136
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FT-TA4/068)
http://linked.open...cisloPatentuVzoru
  • 300134
http://linked.open...eleniPatentuVzoru
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 311606
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62243136:_____/09:#0000171
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • geopolymer, binding agent, furnace slag, metakaolinite (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0CE91171C7D7]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...ydaniPatentuVzoru
  • Prague
http://linked.open...atelePatentuVzoru
  • Úřad průmyslového vlastnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...ydaniPatentuVzoru
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bortnovsky, Oleg
  • Roubíček, Pavel
http://linked.open...mniOchranaPatentu
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...uzitiPatentuVzoru
http://linked.open...stnikPatentuVzoru
  • Výzkumný ústav anorganické chemie, a.s., Ústí nad Labem; České lupkové závody, a.s., Nové Strašecí
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 37 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software