Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Staphylococcus aureus produces a variety of toxins, some of which may cause staphylococcal intoxication. The aim of this study was to isolate the bacteria S. aureus from samples of raw meat from the retail market of the Czech Republic and to establish the occurrence of the genes encoding the production of staphylococcal enterotoxins. Based on the examination of 503 samples of pork and offal, chicken, beef and venison, we found that the profiles of the genes encoding the enterotoxin production differ in various types of retail meats. In terms of public health, there is the highest risk for pig meat and offal, where were frequently detected strains of S. aureus carrying the seh gene, which may be responsible for staphylococcal food-poisoning intoxication. (en)
- Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a drobů, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a drobů, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který může být zodpovědný za vypuknutí stafylokokové intoxikace.
- Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a drobů, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a drobů, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který může být zodpovědný za vypuknutí stafylokokové intoxikace. (cs)
|
Title
| - Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa
- Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa (cs)
- The incidence of Staphylococcus aureus A-J enterotoxin-producing strains in the different types of retail meats (en)
|
skos:prefLabel
| - Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa
- Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa (cs)
- The incidence of Staphylococcus aureus A-J enterotoxin-producing strains in the different types of retail meats (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/14:43873012!RIV15-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/14:43873012
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - retail; venison; chicken; beef; pork (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Karpíšková, Renata
- Koukalová, Kateřina
- Koláčková, Ivana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |