About: Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Staphylococcus aureus produces a variety of toxins, some of which may cause staphylococcal intoxication. The aim of this study was to isolate the bacteria S. aureus from samples of raw meat from the retail market of the Czech Republic and to establish the occurrence of the genes encoding the production of staphylococcal enterotoxins. Based on the examination of 503 samples of pork and offal, chicken, beef and venison, we found that the profiles of the genes encoding the enterotoxin production differ in various types of retail meats. In terms of public health, there is the highest risk for pig meat and offal, where were frequently detected strains of S. aureus carrying the seh gene, which may be responsible for staphylococcal food-poisoning intoxication. (en)
  • Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a drobů, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a drobů, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který může být zodpovědný za vypuknutí stafylokokové intoxikace.
  • Staphylococcus aureus produkuje celou řadu toxinů, z nichž některé mohou způsobit stafylokokovou intoxikaci. Cílem této studie bylo izolovat baktérie S. aureus ze vzorků syrového masa, pocházejících z tržní sítě ČR a stanovit u nich prevalenci genů kódujících produkci stafylokokových enterotoxinů. Na základě vyšetření 503 vzorků vepřového masa a drobů, kuřecího masa, hovězího masa a zvěřiny jsme zjistili, že profily genů, kódujících produkci enterotoxinů se u izolátů jednotlivých tržních druhů masa liší. Z hlediska zdravotní nezávadnosti existuje nejvyšší nebezpečí u vepřového masa a drobů, kde byly často detekovány kmeny S. aureus schopné produkovat enterotoxin H, který může být zodpovědný za vypuknutí stafylokokové intoxikace. (cs)
Title
  • Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa
  • Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa (cs)
  • The incidence of Staphylococcus aureus A-J enterotoxin-producing strains in the different types of retail meats (en)
skos:prefLabel
  • Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa
  • Výskyt Staphylococcus aureus, schopných produkovat enterotoxiny A-J, v tržních druzích masa (cs)
  • The incidence of Staphylococcus aureus A-J enterotoxin-producing strains in the different types of retail meats (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/14:43873012!RIV15-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 54708
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/14:43873012
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • retail; venison; chicken; beef; pork (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DCAF96A04830]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Karpíšková, Renata
  • Koukalová, Kateřina
  • Koláčková, Ivana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-729-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software