Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce byla analýza bakterií mléčného kvašení (BMK) v párcích s jemně mělněným dílem po jejich zabalení do ochranné atmosféry (N2/CO2: 70/30) a následném skladování po dobu 21 dní při 2 °C. Bylo provedeno také mikrobiologické vyšetření vnitřního prostředí výrobního závodu na přítomnost BMK a možnosti kontaminace produktu. Druhové určení izolovaných bakteriálních kmenů bylo provedeno pomocí MALDI-TOF MS. Bezprostředně po zabalení nebylo možné izolovat BMK z povrchu ani ze středu výrobku. V průběhu dvou týdenního skladování však došlo k pomnožení BMK. Po 21 dnech překročila populace BMK hodnoty 10^6 kolonie tvořících jednotek (KTJ).cm-2 na povrchu produktu a ve středu výrobku 5.10^5 KTJ.g-1. Z povrchu výrobku byly izolovány po 3 týdnech druhy Leuconostoc carnosum, Lactococcus lactis a Lactobacillus curvatus, z nitra párků potom Lactococcus garviae, Leuconostoc carnosum a Pediococcus pentosaceus. Výsledky stěrů z prostředí poukázaly na zdroj kontaminace produktu BMK. Z pracovního prostředí bylo izolováno 11 druhů BMK.
- Cílem práce byla analýza bakterií mléčného kvašení (BMK) v párcích s jemně mělněným dílem po jejich zabalení do ochranné atmosféry (N2/CO2: 70/30) a následném skladování po dobu 21 dní při 2 °C. Bylo provedeno také mikrobiologické vyšetření vnitřního prostředí výrobního závodu na přítomnost BMK a možnosti kontaminace produktu. Druhové určení izolovaných bakteriálních kmenů bylo provedeno pomocí MALDI-TOF MS. Bezprostředně po zabalení nebylo možné izolovat BMK z povrchu ani ze středu výrobku. V průběhu dvou týdenního skladování však došlo k pomnožení BMK. Po 21 dnech překročila populace BMK hodnoty 10^6 kolonie tvořících jednotek (KTJ).cm-2 na povrchu produktu a ve středu výrobku 5.10^5 KTJ.g-1. Z povrchu výrobku byly izolovány po 3 týdnech druhy Leuconostoc carnosum, Lactococcus lactis a Lactobacillus curvatus, z nitra párků potom Lactococcus garviae, Leuconostoc carnosum a Pediococcus pentosaceus. Výsledky stěrů z prostředí poukázaly na zdroj kontaminace produktu BMK. Z pracovního prostředí bylo izolováno 11 druhů BMK. (cs)
- The aim of the study was to determine the population of lactic acid bacteria (LAB) in cooked meat products (frankfurters) after their package in modified atmosphere (N2/CO2: 70/30) and during the storage (21 days/2 °C). Also the environment of the processing area was analysed on the presence of LAB and the potential risk of the product contamination. The standard ISO procedures were used for the LAB isolation. For the LAB species determination the method of MALDI-TOF MS was applied. Immediately after packaging LAB were detected neither from the product surface nor from the frankfurters core zone. The multiplication of LAB occured after two weeks of the storage. After 21 days the count of colony forming units (cfu) exceeded the level of 1.10^6 cm-2 the product surface and in the core the level of 5.10^5 cfu.g-1. The species Leuconostoc carnosum, Lactococcus lactis and Lactobacillus curvatus were isolated from the product surface after 21 days. Inside the frankfurters the species Lactococcus garviae, Leuconostoc carnosum and Pediococcus pentosaceus were identified. The results of the swab samples showed that the processing area is the source of the product contamination by LAB. From the working environment 11 LAB species were determined. (en)
|
Title
| - Bakterie mléčného kvašení a jejich vliv na údržnost tepelně opracovaných masných výrobků
- Bakterie mléčného kvašení a jejich vliv na údržnost tepelně opracovaných masných výrobků (cs)
- Lactic acid bacteria and their influence on the shelf-life of meat products (en)
|
skos:prefLabel
| - Bakterie mléčného kvašení a jejich vliv na údržnost tepelně opracovaných masných výrobků
- Bakterie mléčného kvašení a jejich vliv na údržnost tepelně opracovaných masných výrobků (cs)
- Lactic acid bacteria and their influence on the shelf-life of meat products (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/14:43872935!RIV15-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/14:43872935
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Lactococcus spp.; Leuconostoc spp.; Lactobacillus spp.; MALDI-TOF MS; Frankfurters (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Zdráhal, Zbyněk
- Šedo, Ondrej
- Kameník, Josef
- Dušková, Marta
- Lačanin, Ines
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |