Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Byly vyšetřeny vzorky trvanlivého salámu Poličan (n = 20) od 4 různých výrobců po 5 odlišných šaržích. Fyzikálně-chemické vyšetření bylo zaměřené na hlavní ukazatele jakosti, tj. obsah čistých svalových bílkovin (ČSB), tuku, sušiny, hodnoty pH a vodní aktivity. Instrumentální analýza (barva a texturní parametry) byla doplněna senzorickým vyšetřením. Celkem 4 vzorky nesplnily minimální limit podílu ČSB (16 %). Obsah tuku ve všech vzorcích nepřekročil maximální povolenou hranici 50 %. Limitní hodnota vodní aktivity (0,93) byla spolehlivě dodržena rovněž ve všech případech. Prokázaly se statisticky významné záporné korelace mezi hodnotou pH a oběma texturními instrumentálními parametry (analýza texturního profilu TPA, Warner-Bratzlerův test W-B).
- Byly vyšetřeny vzorky trvanlivého salámu Poličan (n = 20) od 4 různých výrobců po 5 odlišných šaržích. Fyzikálně-chemické vyšetření bylo zaměřené na hlavní ukazatele jakosti, tj. obsah čistých svalových bílkovin (ČSB), tuku, sušiny, hodnoty pH a vodní aktivity. Instrumentální analýza (barva a texturní parametry) byla doplněna senzorickým vyšetřením. Celkem 4 vzorky nesplnily minimální limit podílu ČSB (16 %). Obsah tuku ve všech vzorcích nepřekročil maximální povolenou hranici 50 %. Limitní hodnota vodní aktivity (0,93) byla spolehlivě dodržena rovněž ve všech případech. Prokázaly se statisticky významné záporné korelace mezi hodnotou pH a oběma texturními instrumentálními parametry (analýza texturního profilu TPA, Warner-Bratzlerův test W-B). (cs)
- Samples of dry fermented sausage Poličan (n = 20) were examined from 4 manufacturers. Various chemical parameters (content of the pure muscle protein, fat, dry matter, pH value, water activity) were analysed, colour was measured by the CIE L*a*b* system, the instrumental measurement of texture and sensory evaluation were also performed. Four samples contained less pure muscle proteins than czech legislative limit. The fat content did not exceed 50 %, the water activity of all samples complied with the limit max. 0,93. Statistically significant negative correlations were found in pH value and both textural instrumental parameters TPA and W-B. (en)
|
Title
| - Dry fermented sausage %22Poličan%22 (en)
- Trvanlivý salám Poličan
- Trvanlivý salám Poličan (cs)
|
skos:prefLabel
| - Dry fermented sausage %22Poličan%22 (en)
- Trvanlivý salám Poličan
- Trvanlivý salám Poličan (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872335!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872335
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - sensory evaluation; instrumental analysis; sodium chloride; fat; pure muscle proteins; water activity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Saláková, Alena
- Pavlík, Zdeněk
- Kameník, Josef
- Steinhauserová, Iva
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |