About: Near infrared spectroscopy in analysis of milk and milk products     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Near infrared spectroscopy (NIRs) is quick modern method which is based upon the absorption of near-infrared radiation by the bonds in molecules, and thus it is suitable method for measuring the chemical composition of foodstuffs. In dairy industry NIRs is being used for its undiscerning application, low-cost operation and environmental safety. Two major applications are used for milk and milk products: quantitative determination for measuring the major components (water, protein, lactose, fat, free fatty acids) and some physical parameters (pH, titratable acidity); qualitative determination for classification of unknown samples. The aim of this work was to review and compare potential of utilization of Fourier transform near infrared reflectance spectroscopy for quantitative and qualitative analysis of milk and selected milk products. (en)
  • Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití a ekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků.
  • Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití a ekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků. (cs)
Title
  • Near infrared spectroscopy in analysis of milk and milk products (en)
  • Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků
  • Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků (cs)
skos:prefLabel
  • Near infrared spectroscopy in analysis of milk and milk products (en)
  • Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků
  • Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872329!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 63641
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872329
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • milk products; milk; Spectroscopy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B3963D20FB45]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Procházková, Zuzana
  • Vorlová, Lenka
  • Králová, Michaela
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-334-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software