Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Near infrared spectroscopy (NIRs) is quick modern method which is based upon the absorption of near-infrared radiation by the bonds in molecules, and thus it is suitable method for measuring the chemical composition of foodstuffs. In dairy industry NIRs is being used for its undiscerning application, low-cost operation and environmental safety. Two major applications are used for milk and milk products: quantitative determination for measuring the major components (water, protein, lactose, fat, free fatty acids) and some physical parameters (pH, titratable acidity); qualitative determination for classification of unknown samples. The aim of this work was to review and compare potential of utilization of Fourier transform near infrared reflectance spectroscopy for quantitative and qualitative analysis of milk and selected milk products. (en)
- Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití a ekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků.
- Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) je rychlá moderní metoda založená na absorpci infračerveného záření vazbami v molekulách, což umožňuje stanovení chemického složení potravin. V mlékárenství je NIRs využívána díky jednoduchému a levnému použití a ekologické šetrnosti. Pro mléko a mléčné výrobky jsou používány dvě hlavní aplikace: kvantitativní stanovení pro měření hlavních složek (voda, bílkoviny, laktóza, tuk, volné mastné kyseliny) a některých fyzikálních parametrů (pH, titrační kyselost); kvalitativní stanovení pro klasifikaci neznámých vzorků. Cílem této práce bylo shrnout a porovnat možnosti využití blízké infračervené spektrometrie a Fourierovou transformací pro kvantitativní a kvalitativní analýzu mléka a vybraných mléčných výrobků. (cs)
|
Title
| - Near infrared spectroscopy in analysis of milk and milk products (en)
- Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků
- Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků (cs)
|
skos:prefLabel
| - Near infrared spectroscopy in analysis of milk and milk products (en)
- Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků
- Blízká infračervená spektroskopie v analýze mléka a mléčných výrobků (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872329!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872329
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - milk products; milk; Spectroscopy (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Procházková, Zuzana
- Vorlová, Lenka
- Králová, Michaela
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Univerzita veterinárného lekárstva Košice
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |