About: Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to apply the discriminant analysis to distinguish the NIR spectra of butter and composed fats. The 42 samples were measured by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). The spectra of samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of compressive cell in the spectral range of 10 000 +/- 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. 100% variability was described using the spectra without mathematical correction and with 1st derivation of spectra. 99.2% variability was obtained at 2nd derivation. Thus, discriminant analysis of butter and composed fats by FT-NIRs is suitable method for their determination. (en)
  • Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy k odlišení NIR spekter másel a směsných tuků. Bylo vyšetřeno 42 vzorků pomocí metody blízké infračervené spektrometrie ve spektrálním rozsahu 10000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany. Spektra byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou. Pro všechny modely bylo použito 10 Principal components. Při porovnání spekter bez matematické úpravy a spekter upravených 1. derivací byla mezi vzorky másel a směsných tuků nalezena 100% variabilita na rozdíl od úpravy spekter 2. derivací, kdy byla zjištěna 99,2% variabilita. Diskriminační analýza másla a směsných tuků představuje vhodnou metodu pro jejich stanovení.
  • Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy k odlišení NIR spekter másel a směsných tuků. Bylo vyšetřeno 42 vzorků pomocí metody blízké infračervené spektrometrie ve spektrálním rozsahu 10000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany. Spektra byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou. Pro všechny modely bylo použito 10 Principal components. Při porovnání spekter bez matematické úpravy a spekter upravených 1. derivací byla mezi vzorky másel a směsných tuků nalezena 100% variabilita na rozdíl od úpravy spekter 2. derivací, kdy byla zjištěna 99,2% variabilita. Diskriminační analýza másla a směsných tuků představuje vhodnou metodu pro jejich stanovení. (cs)
Title
  • Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie
  • Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie (cs)
  • Discriminant analysis of butter and composed fats by FT-NIR spectroscopy method (en)
skos:prefLabel
  • Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie
  • Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie (cs)
  • Discriminant analysis of butter and composed fats by FT-NIR spectroscopy method (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872324!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 69881
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872324
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • FT-NIR spectroscopy; butter; Discriminant analysis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [28BF916EAC52]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janštová, Bohumíra
  • Procházková, Zuzana
  • Vorlová, Lenka
  • Přidalová, Hana
  • Králová, Michaela
  • Šulcová, Hana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-334-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software