Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V předložené práci podáváme přehled výsledků analýz semen tří odrůd rodu Lupinus vypěstovaných v roce 2012 na ŠZP Nový Jičín VFU Brno. Jde o odrůdu Boregine (úzkolistá), Dieta (bílá) a Dukát (úzkolistá). Práce uvádí výsledky analýz základních živin uvedených odrůd, a to v semenu a v jeho částech (jádro a slupka). Výsledky analýz dokládají velký rozdíl mezi jednotlivými odrůdami, především v obsahu NL, ale i tuku a škrobu. Po odslupkování lupinových semen se výrazně změnilo průměrné živinové složení ve výsledném produktu (jádru). Tyto změny byly charakterizovány především zvýšením hrubého proteinu (o 28 - 34 %), tuku (o 18 - 42 %) a P (20 - 31 %). Z výsledků je zřejmé, že semena rodu Lupinus jsou perspektivním proteinovým krmivem, navíc po odslupkování lze získat vysoce proteinový produkt, velmi vhodný pro výživu zejména monogastrických zvířat.
- V předložené práci podáváme přehled výsledků analýz semen tří odrůd rodu Lupinus vypěstovaných v roce 2012 na ŠZP Nový Jičín VFU Brno. Jde o odrůdu Boregine (úzkolistá), Dieta (bílá) a Dukát (úzkolistá). Práce uvádí výsledky analýz základních živin uvedených odrůd, a to v semenu a v jeho částech (jádro a slupka). Výsledky analýz dokládají velký rozdíl mezi jednotlivými odrůdami, především v obsahu NL, ale i tuku a škrobu. Po odslupkování lupinových semen se výrazně změnilo průměrné živinové složení ve výsledném produktu (jádru). Tyto změny byly charakterizovány především zvýšením hrubého proteinu (o 28 - 34 %), tuku (o 18 - 42 %) a P (20 - 31 %). Z výsledků je zřejmé, že semena rodu Lupinus jsou perspektivním proteinovým krmivem, navíc po odslupkování lze získat vysoce proteinový produkt, velmi vhodný pro výživu zejména monogastrických zvířat. (cs)
- The present work contains a survey of results of analyses of seeds of three varieties of Lupinus sp. grown in 2012 at the university farm in Nový Jičín, University of Veterinary Medicine and Pharmacology in Brno. The varieties include Boregine (narrow-leaved), Dieta (white) and Dukát (yellow). The work shows results of analyses of the basic nutrient levels in the abovementioned varieties, in the seed and its parts (the core and the skin). The results of the analyses show big differences between the individual varieties, especially in the NL levels, but also in the fat and starch levels. The mean nutrient levels changed significantly in the final product (the core) after peeling of the lupine seeds. These changes were mainly characterised by increased gross protein (by 28 - 34 %), fat (by 18 - 42 %) and P (20 - 31 %). The results allow for the assumption that the seeds of Lupinus sp. represent a prospective protein feed and in addition peeling results in high-protein product very appropriate for feeding mainly monogastric animals. (en)
|
Title
| - Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce
- Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce (cs)
- Nutrient levels in seeds core and skin of three varieties of cultured lupine (en)
|
skos:prefLabel
| - Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce
- Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce (cs)
- Nutrient levels in seeds core and skin of three varieties of cultured lupine (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872291!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872291
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - chemical composition; peeling; seeds; lupine (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Herzig, Ivan
- Straková, Eva
- Suchý, Pavel
- Kroupa, Leo
- Král, Ivan
- Christodolou, Vladimiros
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |