About: Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V předložené práci podáváme přehled výsledků analýz semen tří odrůd rodu Lupinus vypěstovaných v roce 2012 na ŠZP Nový Jičín VFU Brno. Jde o odrůdu Boregine (úzkolistá), Dieta (bílá) a Dukát (úzkolistá). Práce uvádí výsledky analýz základních živin uvedených odrůd, a to v semenu a v jeho částech (jádro a slupka). Výsledky analýz dokládají velký rozdíl mezi jednotlivými odrůdami, především v obsahu NL, ale i tuku a škrobu. Po odslupkování lupinových semen se výrazně změnilo průměrné živinové složení ve výsledném produktu (jádru). Tyto změny byly charakterizovány především zvýšením hrubého proteinu (o 28 - 34 %), tuku (o 18 - 42 %) a P (20 - 31 %). Z výsledků je zřejmé, že semena rodu Lupinus jsou perspektivním proteinovým krmivem, navíc po odslupkování lze získat vysoce proteinový produkt, velmi vhodný pro výživu zejména monogastrických zvířat.
  • V předložené práci podáváme přehled výsledků analýz semen tří odrůd rodu Lupinus vypěstovaných v roce 2012 na ŠZP Nový Jičín VFU Brno. Jde o odrůdu Boregine (úzkolistá), Dieta (bílá) a Dukát (úzkolistá). Práce uvádí výsledky analýz základních živin uvedených odrůd, a to v semenu a v jeho částech (jádro a slupka). Výsledky analýz dokládají velký rozdíl mezi jednotlivými odrůdami, především v obsahu NL, ale i tuku a škrobu. Po odslupkování lupinových semen se výrazně změnilo průměrné živinové složení ve výsledném produktu (jádru). Tyto změny byly charakterizovány především zvýšením hrubého proteinu (o 28 - 34 %), tuku (o 18 - 42 %) a P (20 - 31 %). Z výsledků je zřejmé, že semena rodu Lupinus jsou perspektivním proteinovým krmivem, navíc po odslupkování lze získat vysoce proteinový produkt, velmi vhodný pro výživu zejména monogastrických zvířat. (cs)
  • The present work contains a survey of results of analyses of seeds of three varieties of Lupinus sp. grown in 2012 at the university farm in Nový Jičín, University of Veterinary Medicine and Pharmacology in Brno. The varieties include Boregine (narrow-leaved), Dieta (white) and Dukát (yellow). The work shows results of analyses of the basic nutrient levels in the abovementioned varieties, in the seed and its parts (the core and the skin). The results of the analyses show big differences between the individual varieties, especially in the NL levels, but also in the fat and starch levels. The mean nutrient levels changed significantly in the final product (the core) after peeling of the lupine seeds. These changes were mainly characterised by increased gross protein (by 28 - 34 %), fat (by 18 - 42 %) and P (20 - 31 %). The results allow for the assumption that the seeds of Lupinus sp. represent a prospective protein feed and in addition peeling results in high-protein product very appropriate for feeding mainly monogastric animals. (en)
Title
  • Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce
  • Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce (cs)
  • Nutrient levels in seeds core and skin of three varieties of cultured lupine (en)
skos:prefLabel
  • Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce
  • Obsah živin v semenech tří odrůd kulturních lupin a jejich obsah v jádru a slupce (cs)
  • Nutrient levels in seeds core and skin of three varieties of cultured lupine (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872291!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 92983
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872291
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • chemical composition; peeling; seeds; lupine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EB9E3FB785CB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Herzig, Ivan
  • Straková, Eva
  • Suchý, Pavel
  • Kroupa, Leo
  • Král, Ivan
  • Christodolou, Vladimiros
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Tribun EU s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-263-0365-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software