About: From empirical experiences of chefs to computerization of sensory analysis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Dnes se vědě, která se zabývá hodnocením jednotlivých znaků potravin lidskými smysly, jejich intenzity a přijatelnosti, říká senzorická analýza. Člověk však smysly hodnotil potravu již dávno před vznikem tohoto vědního oboru. Senzorická analýza se řadí mezi poměrně mladé vědní obory a využívá poznatků z mnoha dalších oborů, můžeme ji teda označovat jako obor multidisciplinární. Dynamický rozvoj senzorické analýzy probíhá posledních asi 70 let, i když její základy sahají až do 16. století. Zavádění počítačových technologií do senzorické analýzy znamená využití poznatků z informatiky a výpočetní techniky, tedy dalších dvou oborů, kterých tato disciplína využívá a v budoucnu určitě využívat bude.
  • Dnes se vědě, která se zabývá hodnocením jednotlivých znaků potravin lidskými smysly, jejich intenzity a přijatelnosti, říká senzorická analýza. Člověk však smysly hodnotil potravu již dávno před vznikem tohoto vědního oboru. Senzorická analýza se řadí mezi poměrně mladé vědní obory a využívá poznatků z mnoha dalších oborů, můžeme ji teda označovat jako obor multidisciplinární. Dynamický rozvoj senzorické analýzy probíhá posledních asi 70 let, i když její základy sahají až do 16. století. Zavádění počítačových technologií do senzorické analýzy znamená využití poznatků z informatiky a výpočetní techniky, tedy dalších dvou oborů, kterých tato disciplína využívá a v budoucnu určitě využívat bude. (cs)
  • At present, the science that deals with the evaluation of individual characters of food, their intensity and acceptability by human senses, is called sensory analysis. In fact, the assessment of food by human senses took place long befor the creation of this discipline. Sensory analysis is one of the relatively new branches and benefits from the knowledge of many other disciplines. For this reason it can be called a multidisciplinary field. Dynamic development of sensory analysis is under way about 70 years, although its foundations date back to the 16th century. The introduction of computer technologies into sensory analysis means to use knowledge of information science and computing technology, i.e. another new two branches which are used by this discipline and which will certainly be used in the future, too. (en)
Title
  • From empirical experiences of chefs to computerization of sensory analysis (en)
  • Od empirických zkušeností kuchařů po komputerizaci senzorické analýzy
  • Od empirických zkušeností kuchařů po komputerizaci senzorické analýzy (cs)
skos:prefLabel
  • From empirical experiences of chefs to computerization of sensory analysis (en)
  • Od empirických zkušeností kuchařů po komputerizaci senzorické analýzy
  • Od empirických zkušeností kuchařů po komputerizaci senzorické analýzy (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872227!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • O
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 93194
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872227
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history; software; sensory evaluation; computers (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E71785746195]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ježek, František
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software