Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem provedené studie bylo ověření účinnosti konzervačních prostředků na potlačení růstu L. monocytogenes (Lm) u potravin určených k přímé spotřebě: vaječné tlačenky, šunkového aspiku, kuřecího aspiku a pečeného kolena. Jako konzervační látky byly použity: Defence JB (konzervační látka na přírodní bázi) a benzoan sodný ve směsi se sorbanem draselným (chemické konzervační látky E 211 a E 202). Testované vzorky potravin byly záměrně inokulovány směsí 3 kmenů Lm v počtech blížících se hodnotě 100 KTJ/g a skladovány za podmínek daných výrobcem (5 °C) po dobu odpovídající jejich době použitelnosti (12 ? 30 dnů). Hodnoty aw a pH řadí tyto výrobky dle nařízení (ES) 2073/2005 do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst Lm. Růstové křivky během procesu skladování potvrdily pokles počtu Lm jak ve výrobcích s konzervanty, tak bez nich, kromě pečeného kolene, kde ani použitý konzervační prostředek (Defence; 1 g/1 kg potraviny) nezabránil množení Lm.
- Cílem provedené studie bylo ověření účinnosti konzervačních prostředků na potlačení růstu L. monocytogenes (Lm) u potravin určených k přímé spotřebě: vaječné tlačenky, šunkového aspiku, kuřecího aspiku a pečeného kolena. Jako konzervační látky byly použity: Defence JB (konzervační látka na přírodní bázi) a benzoan sodný ve směsi se sorbanem draselným (chemické konzervační látky E 211 a E 202). Testované vzorky potravin byly záměrně inokulovány směsí 3 kmenů Lm v počtech blížících se hodnotě 100 KTJ/g a skladovány za podmínek daných výrobcem (5 °C) po dobu odpovídající jejich době použitelnosti (12 ? 30 dnů). Hodnoty aw a pH řadí tyto výrobky dle nařízení (ES) 2073/2005 do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst Lm. Růstové křivky během procesu skladování potvrdily pokles počtu Lm jak ve výrobcích s konzervanty, tak bez nich, kromě pečeného kolene, kde ani použitý konzervační prostředek (Defence; 1 g/1 kg potraviny) nezabránil množení Lm. (cs)
- Our study's aim was to verify the efficacy of preservatives in inhibiting the growth of L. monocytogenes (Lm) with ready-to-eat foods: egg haggis, jellied ham, roast chicken aspic, and roast knee. Preservatives involved were: Defence JB (preservative natural basis) and sodium benzoate in a mixture of potassium sorbate (chemical preservatives E 211 and E 202). Test samples of food were inoculated with a mixture of three strains of Lm in count about 100 cfu/g and stored under conditions specified by the manufacturer (5 °C) for a period corresponding to the time of application (12 - 30 days). Water activity and pH values specifically influence Lm growth and these products in accordance with Regulation (EC) 2073/2005 are in category for ready-to-eat foods able to support growth of Lm. Growth curves during the storage process confirmed a decrease in Lm with products containing preservatives or without preservatives also. There was a proliferation of Lm in roast knee, where Lm proliferated even when using preservative (Defence; 1 g/1 kg food). (en)
|
Title
| - Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Selected Ready-to-Eat Foods (en)
- Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách
- Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách (cs)
|
skos:prefLabel
| - Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Selected Ready-to-Eat Foods (en)
- Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách
- Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872183!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872183
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - preservatives; ready-to-eat-foods; Listeria monocytogenes (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Janštová, Bohumíra
- Necidová, Lenka
- Janštová, Bohdana
- Vlášek, Václav
- Langová, Jitka
- KOMÁRKOVÁ, Romana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |