Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Increased ambient temperature is a significant stress factor that negatively affects the welfare of poultry and negatively affects the quality of meat. The aim of this experiment was to determine changes in the corticosterone plasma levels in broilers fattened under increased ambient temperature with and without probiotic supplementation. In the experiment, 80 ROSS 380 broiler-type chickens were used. Broilers were divided into 4 groups (20 broilers in each group): control group, group supplemented with probiotics, group exposed to heat stress without probiotics supplementation and group exposed to heat stress with probiotics supplementation. Chickens in groups supplemented with probiotics were administered with probiotics Lactiferm - containing 5 x 109 cfu of Enterococcus faecium M-74 at 1 g quantity of 4 g / l of drinking water from 35 day to 42 day. On the day 42 of age chickens (except control group and the group supplemented with probiotics without heat stress) were exposed to increased ambient temperature of 35 +/- 1 ° C. On the day 43 blood was taken from all groups by puncturing v. basilica for corticosterone determination. In broilers exposed to heat stress a highly significant increase (p {0.01) of corticosterone levels compared with the control group which was fattened at normal temperature without probiotics and the group supplemented with probiotics was found. Probiotic supplementation in the group exposed to heat stress had no effect on corticosterone levels in comparison with the group exposed to heat stress without the supplementation. Also, there was no significant difference in the levels of corticosterone between the control group and the group without the heat stress which have been supplemented with probiotics. (en)
- Zvýšená teplota prostředí představuje v chovu jatečné drůbeže výrazný stresový faktor, který negativně působí na pohodu drůbeže a negativně ovlivňuje kvalitu masa. Cílem pokusu bylo zjistit změny v hladinách kortikosteronu v krvi drůbeže vykrmované při zvýšené teplotě prostředí s a bez suplementace probiotiky. V pokusu bylo použito 80 brojlerů hybridu ROSS 380. Brojleři byli rozděleni do 4 skupin po 20 kusech: kontrolní skupina, skupina suplementovaná probiotiky, skupina vystavená tepelnému stresu bez suplementace probiotiky a skupina vystavená působení tepelného stresu s probiotickou suplementací. Skupinám s probiotickou suplementací byla od 35. dne do 42. dne podávaná probiotika Lactiferm - obsahující 5 x 109 KTJ Enterococcus faecium M-74 na 1 g v množství 4 g/l napájecí vody. 42. den byla skupinám vystaveným tepelnému stresu zvýšena teplota prostředí na 35 +/- 1 °C. 43. den byla od všech skupin odebrána krev punkcí v. basilica pro stanovení kortikosteronu. U brojlerů vystavených tepelnému stresu byl zjištěn vysoce významný nárůst (p { 0,01) hladiny kortikosteronu ve srovnání s kontrolní skupinou, která byla vykrmována při normální teplotě bez probiotik, i se skupinou, suplementovanou probiotiky. Suplementace probiotiky u skupiny vystavené tepelnému stresu neměla vliv na hladinu kortikosteronu v porovnání se skupinou vystavenou tepelnému stresu bez této suplementace. Taktéž mezi kontrolní skupinou a skupinou bez tepelného stresu, které byly podávány probiotika, nebyl zjištěn významný rozdíl v hladinách kortikosteronu.
- Zvýšená teplota prostředí představuje v chovu jatečné drůbeže výrazný stresový faktor, který negativně působí na pohodu drůbeže a negativně ovlivňuje kvalitu masa. Cílem pokusu bylo zjistit změny v hladinách kortikosteronu v krvi drůbeže vykrmované při zvýšené teplotě prostředí s a bez suplementace probiotiky. V pokusu bylo použito 80 brojlerů hybridu ROSS 380. Brojleři byli rozděleni do 4 skupin po 20 kusech: kontrolní skupina, skupina suplementovaná probiotiky, skupina vystavená tepelnému stresu bez suplementace probiotiky a skupina vystavená působení tepelného stresu s probiotickou suplementací. Skupinám s probiotickou suplementací byla od 35. dne do 42. dne podávaná probiotika Lactiferm - obsahující 5 x 109 KTJ Enterococcus faecium M-74 na 1 g v množství 4 g/l napájecí vody. 42. den byla skupinám vystaveným tepelnému stresu zvýšena teplota prostředí na 35 +/- 1 °C. 43. den byla od všech skupin odebrána krev punkcí v. basilica pro stanovení kortikosteronu. U brojlerů vystavených tepelnému stresu byl zjištěn vysoce významný nárůst (p { 0,01) hladiny kortikosteronu ve srovnání s kontrolní skupinou, která byla vykrmována při normální teplotě bez probiotik, i se skupinou, suplementovanou probiotiky. Suplementace probiotiky u skupiny vystavené tepelnému stresu neměla vliv na hladinu kortikosteronu v porovnání se skupinou vystavenou tepelnému stresu bez této suplementace. Taktéž mezi kontrolní skupinou a skupinou bez tepelného stresu, které byly podávány probiotika, nebyl zjištěn významný rozdíl v hladinách kortikosteronu. (cs)
|
Title
| - Vliv tepelného stresu na hladinu kortikosteronu v plazmě brojlerových kuřat při suplementaci probiotiky
- Vliv tepelného stresu na hladinu kortikosteronu v plazmě brojlerových kuřat při suplementaci probiotiky (cs)
- Effect of heat stress on corticosterone plasma levels in broilers supplemented with probiotics (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv tepelného stresu na hladinu kortikosteronu v plazmě brojlerových kuřat při suplementaci probiotiky
- Vliv tepelného stresu na hladinu kortikosteronu v plazmě brojlerových kuřat při suplementaci probiotiky (cs)
- Effect of heat stress on corticosterone plasma levels in broilers supplemented with probiotics (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872181!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872181
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - heat stress; broilers; probiotics; corticosterone (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků 20. mezinárodní konference %22Ochrana zvířat a welfare 2013%22
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bedáňová, Iveta
- Chloupek, Jan
- Plhalová, Lucie
- Voslářová, Eva
- Hrabčáková, Petra
- Želinská, Gabriela
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |