Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Mléčné výrobky patří mezi hlavní zdroje živočišného tuku a exogenního příjmu cholesterolu v dietě. Cílem práce bylo zjištění celkového obsahu cholesterolu ve vybraných mléčných výrobcích. Vzorky byly zpracovány metodou alkalické saponifikace a k vlastní analýze byla využita vysoceučinná kapalinová chromatografie na reverzní fázi (RP - HPLC) s izokratickou elucí a UV detekcí při lambda = 205 nm. Jednotlivé vzorky byly zakoupeny v tržní síti a celkově bylo zanalyzováno 17 výrobků v paralelním stanovení. Nejvyšší obsah cholesterolu byl nalezen ve vzorcích přírodního sýru plísní na povrchu: 60,2 mg / 100g a v ovčí brynze: 52,5 mg/100g. Naopak nejnižší koncentrace cholesterolu vykazovaly vzorky syrovátky: 2,8 mg/100g a kefíru. 5,9 mg/100g.
- Mléčné výrobky patří mezi hlavní zdroje živočišného tuku a exogenního příjmu cholesterolu v dietě. Cílem práce bylo zjištění celkového obsahu cholesterolu ve vybraných mléčných výrobcích. Vzorky byly zpracovány metodou alkalické saponifikace a k vlastní analýze byla využita vysoceučinná kapalinová chromatografie na reverzní fázi (RP - HPLC) s izokratickou elucí a UV detekcí při lambda = 205 nm. Jednotlivé vzorky byly zakoupeny v tržní síti a celkově bylo zanalyzováno 17 výrobků v paralelním stanovení. Nejvyšší obsah cholesterolu byl nalezen ve vzorcích přírodního sýru plísní na povrchu: 60,2 mg / 100g a v ovčí brynze: 52,5 mg/100g. Naopak nejnižší koncentrace cholesterolu vykazovaly vzorky syrovátky: 2,8 mg/100g a kefíru. 5,9 mg/100g. (cs)
- Milk products belong to the main sources of animal fats and exogenous intake of cholesterol in the diet. The aim of this work was to quantity the total cholesterol content in target milk products (cheeses, yoghurt, whey and sheep cheese). The samples were bought in the supermarkts and in the health food shop and together were analysed 17 samples in parallel setting. For cholesterol extraction was used alkaline saponification (methanolic KOH) and for determination was used reversed-phase high-performance liquid chromatography with isocratic elution and UV detection at 205 nm. The highest content of cholesterol was in mould cheese 60,2 mg / 100g and sheep's cheese - brynza 52,5 mg / 100 g. The lowest content was in whey 2,754 mg / 100g and in kefir 5,9 mg / 100 g. The content of cholesterol depends on the fat content of the products. (en)
|
Title
| - High - performance liquid chromatography method for quantification of cholesterol in target cow's, goat's and sheep's products (en)
- Využití HPLC pro stanovení cholesterolu ve vybraných produktech z kravského, kozího a ovčího mléka
- Využití HPLC pro stanovení cholesterolu ve vybraných produktech z kravského, kozího a ovčího mléka (cs)
|
skos:prefLabel
| - High - performance liquid chromatography method for quantification of cholesterol in target cow's, goat's and sheep's products (en)
- Využití HPLC pro stanovení cholesterolu ve vybraných produktech z kravského, kozího a ovčího mléka
- Využití HPLC pro stanovení cholesterolu ve vybraných produktech z kravského, kozího a ovčího mléka (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872130!RIV14-MZE-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872130
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - HPLC; milk products; milk; Cholesterol (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník XXXIX. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Borkovcová, Ivana
- Kostrhounová, Romana
- Vorlová, Lenka
- Hodulová, Lucia
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |