Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Processes connected with poultry exploitation as a nutrition source for human, from poultry-raising and fattening to transport to the slaughter and slaughtering alone, are burdened with a stress load due to many factors that affect physiological, biochemical and hematological indices characterizing the internal environment of poultry. This study is focused on the stress effect of heat stress (both chronic and acute) on changes in haematological profile of poultry in light of its use as a specific indicator of stress load in poultry. An increase in HLR (heterophil lymphocyte ratio) seems to be a typical of chronic heat stress in poultry, whereas acute heat stress may sometimes induce a decrease in heterophil count and subsequently in HLR. Also the marked elevation in basophil count may be a typical event following acute heat stress, particularly when the level of stress load is very high (en)
- Procesy související s využitím drůbeže jako zdroje potravy pro člověka, od jejího chovu a výkrmu až po transport na jatky a porážení, jsou zatíženy působením řady faktorů, které představují pro drůbež stresovou zátěž, jež má často velmi výrazný dopad na fyziologické, biochemické a hematologické parametry vnitřního prostředí drůbeže. Tato studie je zaměřena na posouzení vlivu stresové zátěže drůbeže působením zvýšené teploty prostředí (chronické a akutní) na změny v hematologickém profilu drůbeže a jeho využití jako specifického ukazatele hladiny stresové zátěže u drůbeže. Chronická tepelná zátěž zvýšenou teplotou prostředí u drůbeže je charakterizována zvýšením poměru H/L, naproti tomu akutní tepelný stres může vyvolat někdy i snížení počtu heterofilních granulocytů a následně i pokles poměru H/L. Typickým projevem krátkodobého stresu u drůbeže může být i zvýšení počtu basofilů vlivem akutní tepelné zátěže a to především při vysoké intenzitě stresu
- Procesy související s využitím drůbeže jako zdroje potravy pro člověka, od jejího chovu a výkrmu až po transport na jatky a porážení, jsou zatíženy působením řady faktorů, které představují pro drůbež stresovou zátěž, jež má často velmi výrazný dopad na fyziologické, biochemické a hematologické parametry vnitřního prostředí drůbeže. Tato studie je zaměřena na posouzení vlivu stresové zátěže drůbeže působením zvýšené teploty prostředí (chronické a akutní) na změny v hematologickém profilu drůbeže a jeho využití jako specifického ukazatele hladiny stresové zátěže u drůbeže. Chronická tepelná zátěž zvýšenou teplotou prostředí u drůbeže je charakterizována zvýšením poměru H/L, naproti tomu akutní tepelný stres může vyvolat někdy i snížení počtu heterofilních granulocytů a následně i pokles poměru H/L. Typickým projevem krátkodobého stresu u drůbeže může být i zvýšení počtu basofilů vlivem akutní tepelné zátěže a to především při vysoké intenzitě stresu (cs)
|
Title
| - Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů
- Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů (cs)
- Heat stress in poultry - haematological analysis (en)
|
skos:prefLabel
| - Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů
- Tepelný stres u drůbeže - využití hematologických ukazatelů (cs)
- Heat stress in poultry - haematological analysis (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872057!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872057
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - temperature; stress; HLR; heterophils; basophils; haematological indices (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bedáňová, Iveta
- Pištěková, Vladimíra
- Večerek, Vladimír
- Voslářová, Eva
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |