Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Rozlišovat rozmrazené ryby od čerstvých je důležité, protože prodej rozmrazených ryb společně s čerstvými může být v dnešní době při maloobchodním prodeji běžná praxe. Cílem této studie bylo použití metody stanovení mitochondriálního enzymu citrátsyntházy k rozlišení čerstvých a rozmrazených filetů kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) jako modelové ryby. Aktivita citrátsyntházy (v mikromol/ ml/min) byla testována s využitím komerční soupravy. Vzorky masa kapra byly uloženy v různých skladovacích podmínkách. Aktivita citrátsyntházy se zvyšovala v případě mrazírenského skladování filetů při teplotě -20 °C z hodnoty: 0,270 +/- 0,17 pro čerstvé maso na hodnotu: 1,912 +/- 1,25 u filetů po 24 měsících skladování v mrazírenské komoře. U čerstvých filetů vakuově baleného kapra obecného, které byly uloženy po dobu 11 dnů při chladírenské teplotě +2 +/- 2 °C bylo zjištěno malé zvýšení aktivity enzymu. Značný nárůst aktivity citrátsyntházy způsobilo jejich ošetření zmrazením/rozmrazením, kdy na konci experimentu (11. den pozorování) byla tato hodnota pro rozmrazené nebalené filety 11,35 x vyšší ve srovnání s čerstvými (1,36 x vyšší).
- Rozlišovat rozmrazené ryby od čerstvých je důležité, protože prodej rozmrazených ryb společně s čerstvými může být v dnešní době při maloobchodním prodeji běžná praxe. Cílem této studie bylo použití metody stanovení mitochondriálního enzymu citrátsyntházy k rozlišení čerstvých a rozmrazených filetů kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) jako modelové ryby. Aktivita citrátsyntházy (v mikromol/ ml/min) byla testována s využitím komerční soupravy. Vzorky masa kapra byly uloženy v různých skladovacích podmínkách. Aktivita citrátsyntházy se zvyšovala v případě mrazírenského skladování filetů při teplotě -20 °C z hodnoty: 0,270 +/- 0,17 pro čerstvé maso na hodnotu: 1,912 +/- 1,25 u filetů po 24 měsících skladování v mrazírenské komoře. U čerstvých filetů vakuově baleného kapra obecného, které byly uloženy po dobu 11 dnů při chladírenské teplotě +2 +/- 2 °C bylo zjištěno malé zvýšení aktivity enzymu. Značný nárůst aktivity citrátsyntházy způsobilo jejich ošetření zmrazením/rozmrazením, kdy na konci experimentu (11. den pozorování) byla tato hodnota pro rozmrazené nebalené filety 11,35 x vyšší ve srovnání s čerstvými (1,36 x vyšší). (cs)
- Differentiation of frozen/thawed fish from fresh fish is important because selling thawed fish as fresh can be nowadays a common practise in retailing. The aim of this study was to use a method using the determination of mitochondrial enzyme citratsynthase to distinguish between fresh and frozen/thawed fillets of common carp (Cyprinus carpio, L.) as a model fish. The citratsynthase activity (in micromol/ml/min) was tested with use of commercial kit. Samples of common carp fillets were stored under two different storage conditions. The activity of citratsynthase was increased, when the fillets were stored at freezing temperature (-20 oC), from value: 0,270 +/- 0,17 for fresh flesh to value: 1,912 +/- 1,25 for fillets stored 24 months in refrigerator. A certain small increase of the enzyme activity was observed at the fresh vacuum packaged fillets of common carp, which were stored for 11 days at +2 +/- 2 oC. The freezing/thawing of the carp fillets caused a considerable increase of the activity of citratsynthase. At the end of the experiment (11th day of observation) the value of thawed fillets (unpacked) was 11.35 x higher in comparison with fresh fillets (1.36 x higher). (en)
|
Title
| - Evaluation of the common carp (Cyprinus Carpio L.) fillets under different storage conditions - changes in the citratsynthase activity (en)
- Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy
- Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy (cs)
|
skos:prefLabel
| - Evaluation of the common carp (Cyprinus Carpio L.) fillets under different storage conditions - changes in the citratsynthase activity (en)
- Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy
- Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872026!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872026
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - thawing; freezing; enzyme method; fish meat (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buchtová, Hana
- Ježek, František
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |