Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) jako alternativa ke klasickým analytickým metodám nabízí pro použití v masném průmyslu řadu výhod. NIRs je metoda rychlá, která umožňuje stanovení několika parametrů najednou. Je vhodná k zapojení přímo do výrobního procesu a tím usnadňuje provádění analýz pro potřeby regulace výroby. NIRs dovoluje stanovení základních parametrů všech druhů masa a také širokého rozpětí masných výrobků. Stanovení základních složek (bílkoviny, voda, tuk) a některých minoritních parametrů poskytuje výsledky srovnatelné s klasickými analytickými metodami. Senzorická analýza a analýza některých technologických ukazatelů je možná pouze pro orientační vyhodnocení. NIRs je vynikající technikou pro kategorizaci masa a masných výrobků do tříd kvality dle vybraných parametrů, čímž nachází uplatnění v hodnocení fáze zrání masa a masných výrobků. Jistým omezením pro širší využití NIRs do masného průmyslu je nutnost vytváření kalibrací pro každý jednotlivý masný výrobek zvlášť. Práce podává stručný přehled možností použití NIRs v masném průmyslu se zaměřením na posledních 5 let.
- Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) jako alternativa ke klasickým analytickým metodám nabízí pro použití v masném průmyslu řadu výhod. NIRs je metoda rychlá, která umožňuje stanovení několika parametrů najednou. Je vhodná k zapojení přímo do výrobního procesu a tím usnadňuje provádění analýz pro potřeby regulace výroby. NIRs dovoluje stanovení základních parametrů všech druhů masa a také širokého rozpětí masných výrobků. Stanovení základních složek (bílkoviny, voda, tuk) a některých minoritních parametrů poskytuje výsledky srovnatelné s klasickými analytickými metodami. Senzorická analýza a analýza některých technologických ukazatelů je možná pouze pro orientační vyhodnocení. NIRs je vynikající technikou pro kategorizaci masa a masných výrobků do tříd kvality dle vybraných parametrů, čímž nachází uplatnění v hodnocení fáze zrání masa a masných výrobků. Jistým omezením pro širší využití NIRs do masného průmyslu je nutnost vytváření kalibrací pro každý jednotlivý masný výrobek zvlášť. Práce podává stručný přehled možností použití NIRs v masném průmyslu se zaměřením na posledních 5 let. (cs)
- Near infrared spectroscopy as an alternative to traditional analytical techniques offers a numerous advantages for meat industry. It is a quick method for simultaneous assays of many parameters and over all it is possible for on-line measuring, and thus facilitates the regulation during the meat processing. NIRs enables analyses of main components of all kinds of meat and many meat products. Determination of main chemical traits (fat, protein, moisture) and some of the minor constituents shows results comparable to classical analytical techniques. Only approximate results were gained from predicting sensory and some technological parameters. NIRs works as brilliant tool for classification meat into categories according to maturity and meat quality grades. There is limitation for wider applications of NIRs into meat industry in terms of need of special calibration models for all the meat products separately. This paper gives a short review of NIRs applications to meat industry with a special focus on last 5 years. (en)
|
Title
| - Near infrared spectroscopy in the meat industry (en)
- Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu
- Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu (cs)
|
skos:prefLabel
| - Near infrared spectroscopy in the meat industry (en)
- Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu
- Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43871963!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43871963
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - meat and meat products; spectroscopy; spectrometry; NIR (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Procházková, Zuzana
- Králová, Michaela
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |