About: Near infrared spectroscopy in the meat industry     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) jako alternativa ke klasickým analytickým metodám nabízí pro použití v masném průmyslu řadu výhod. NIRs je metoda rychlá, která umožňuje stanovení několika parametrů najednou. Je vhodná k zapojení přímo do výrobního procesu a tím usnadňuje provádění analýz pro potřeby regulace výroby. NIRs dovoluje stanovení základních parametrů všech druhů masa a také širokého rozpětí masných výrobků. Stanovení základních složek (bílkoviny, voda, tuk) a některých minoritních parametrů poskytuje výsledky srovnatelné s klasickými analytickými metodami. Senzorická analýza a analýza některých technologických ukazatelů je možná pouze pro orientační vyhodnocení. NIRs je vynikající technikou pro kategorizaci masa a masných výrobků do tříd kvality dle vybraných parametrů, čímž nachází uplatnění v hodnocení fáze zrání masa a masných výrobků. Jistým omezením pro širší využití NIRs do masného průmyslu je nutnost vytváření kalibrací pro každý jednotlivý masný výrobek zvlášť. Práce podává stručný přehled možností použití NIRs v masném průmyslu se zaměřením na posledních 5 let.
  • Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) jako alternativa ke klasickým analytickým metodám nabízí pro použití v masném průmyslu řadu výhod. NIRs je metoda rychlá, která umožňuje stanovení několika parametrů najednou. Je vhodná k zapojení přímo do výrobního procesu a tím usnadňuje provádění analýz pro potřeby regulace výroby. NIRs dovoluje stanovení základních parametrů všech druhů masa a také širokého rozpětí masných výrobků. Stanovení základních složek (bílkoviny, voda, tuk) a některých minoritních parametrů poskytuje výsledky srovnatelné s klasickými analytickými metodami. Senzorická analýza a analýza některých technologických ukazatelů je možná pouze pro orientační vyhodnocení. NIRs je vynikající technikou pro kategorizaci masa a masných výrobků do tříd kvality dle vybraných parametrů, čímž nachází uplatnění v hodnocení fáze zrání masa a masných výrobků. Jistým omezením pro širší využití NIRs do masného průmyslu je nutnost vytváření kalibrací pro každý jednotlivý masný výrobek zvlášť. Práce podává stručný přehled možností použití NIRs v masném průmyslu se zaměřením na posledních 5 let. (cs)
  • Near infrared spectroscopy as an alternative to traditional analytical techniques offers a numerous advantages for meat industry. It is a quick method for simultaneous assays of many parameters and over all it is possible for on-line measuring, and thus facilitates the regulation during the meat processing. NIRs enables analyses of main components of all kinds of meat and many meat products. Determination of main chemical traits (fat, protein, moisture) and some of the minor constituents shows results comparable to classical analytical techniques. Only approximate results were gained from predicting sensory and some technological parameters. NIRs works as brilliant tool for classification meat into categories according to maturity and meat quality grades. There is limitation for wider applications of NIRs into meat industry in terms of need of special calibration models for all the meat products separately. This paper gives a short review of NIRs applications to meat industry with a special focus on last 5 years. (en)
Title
  • Near infrared spectroscopy in the meat industry (en)
  • Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu
  • Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu (cs)
skos:prefLabel
  • Near infrared spectroscopy in the meat industry (en)
  • Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu
  • Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43871963!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 63640
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43871963
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • meat and meat products; spectroscopy; spectrometry; NIR (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B3C59C8CFE70]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Procházková, Zuzana
  • Králová, Michaela
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software