About: Acrylamide - endogeneous contaminant of food.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Akrylamid je chemická látka, která má využití v mnoha odvětvích průmyslu i v laboratorní praxi. V roce 2002 byla prokázána přítomnost akrylamidu v potravinách a akrylamid byl zařazen mezi endogenní kontaminanty potravin. Akrylamid se tvoří přirozeně při tepelné úpravě potravin tzv. Maillardovou reakcí. Mezi nejrizikovější potraviny patří smažené produkty z brambor (hranolky, brambůrky aj.), chléb a další cereální potraviny. Akrylamid je látka s neurotoxickými a mutagenními účinky. U zvířat je prokázána afinita k pohlavnímu aparátu. Řadí se do skupiny potenciálních karcinogenů u člověka, a je prokázaný jeho karcinogenní účinek u laboratorních zvířat. Ke stanovení akrylamidu v potravinách se běžně používají separační metody, z nichž nejpoužívanější jsou vysoce rozlišující plynová chromatografie a vysoce účinná kapalinová chromatografie s hmotnostním spektrometrem jako detektorem. Popsány byly i metody elektrochemické a enzymatické.
  • Akrylamid je chemická látka, která má využití v mnoha odvětvích průmyslu i v laboratorní praxi. V roce 2002 byla prokázána přítomnost akrylamidu v potravinách a akrylamid byl zařazen mezi endogenní kontaminanty potravin. Akrylamid se tvoří přirozeně při tepelné úpravě potravin tzv. Maillardovou reakcí. Mezi nejrizikovější potraviny patří smažené produkty z brambor (hranolky, brambůrky aj.), chléb a další cereální potraviny. Akrylamid je látka s neurotoxickými a mutagenními účinky. U zvířat je prokázána afinita k pohlavnímu aparátu. Řadí se do skupiny potenciálních karcinogenů u člověka, a je prokázaný jeho karcinogenní účinek u laboratorních zvířat. Ke stanovení akrylamidu v potravinách se běžně používají separační metody, z nichž nejpoužívanější jsou vysoce rozlišující plynová chromatografie a vysoce účinná kapalinová chromatografie s hmotnostním spektrometrem jako detektorem. Popsány byly i metody elektrochemické a enzymatické. (cs)
  • Acrylamide is a chemical compound with extensive industrial and laboratory us. Acrylamide was found in food in 2002 and it was classified as an endogenous contaminant of food. Acrylamide is produced naturally in some foods that have been processed at higher temperatures. Fried potato products (French fries, potato chips, etc.), bread and other cereals are foods with the highest acrylamide content. Acrylamide has neurotoxic and mutagenic effects both in animals and humans. Some adverse effects on the reproductive system have also been reported in animals. Acrylamide is classified as a probably carcinogenic to humans and it causes cancer in animals. High resolution gas chromatography or high performance liquid chromatography equipped with a mass spectrometry detector has been most commonly used for the determination of acrylamide. Electrochemical and enzymatic methods have also been reported (en)
Title
  • Acrylamide - endogeneous contaminant of food. (en)
  • Akrylamid - endogenní kontaminant potravin
  • Akrylamid - endogenní kontaminant potravin (cs)
skos:prefLabel
  • Acrylamide - endogeneous contaminant of food. (en)
  • Akrylamid - endogenní kontaminant potravin
  • Akrylamid - endogenní kontaminant potravin (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871504!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 121431
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871504
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • foods; akrylamide (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [311C01D0A9AE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 62
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Veselá, Helena
  • Šucman, Emanuel
issn
  • 0506-8231
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software