About: Detekce amarantu jako aditiva v masných výrobcích pomocí histochemických metod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The work was focused on the microscopic characterization of amaranth seed and amaranth flour in model meat products with using histochemical metods. Amaranth is used as additives in meat products. Grit made of crude amaranth seeds had a positive effect on the water-holding capacity of stuffing and allowed to reduce the cooking losses in cans. Better water-holding capacity resulted in an improvement in the tenderness, juiciness and taste of canned meat. With the assistance of the histological method several model samples consisting of a mixture of beef and pork musculature with pure amaranth flour in various strengths have been created. We have used three types of staining in order to pick out the flour in the individual chains of samples for microscopic detection: the basic staining with Hematoxilin - eosin, the special staining by the means of the PAS - Calleja method and the staining with Toluidine blue. As the most evidential method for detecting even the tiniest parts of amaranth flour in the musculature has proved the special staining by the means of the PAS - Calleja method. Subsequently, starchy grains have been examined, where the best staining method for picking out and conclusiveness of the starchy grains seems to be the staining with Toluidine blue. (en)
  • Práce byla zaměřena na mikroskopickou charakterizaci semen amarantu a amarantové mouky v modelových masných výrobcích po použití histochemických postupů. Využití amarantových semínek v potravinářství je možné mimo jiné také v masné výrobě. Příkladem takového použití je v masných konzervách, kde vlivem přídavku amarantu dochází ke zlepšení chuti, měkkosti a šťavnatosti masa. Dále také dochází k menším ztrátám při tepelné úpravě konzervy. Pomocí histologické metody byly vytvořeny modelové vzorky smíchané hovězí a vepřové svaloviny s čistou amarantovou moukou v různých koncentracích. Pro zvýraznění mouky v jednotlivých řezech vzorků pro mikroskopickou detekci byly použity tři typy barvení: přehledné barvení Hematoxylinem - eosinem, cílené barvení metodou PAS - Calleja a barvení Toluidinovou modří. Jako nejprůkaznější metoda barvení pro prokázání i těch nejmenších částí amarantové mouky ve svalovině se jevilo barvení metodou PAS - Calleja. Následně byla zkoumána škrobová zrna, kde pro zvýraznění a průkaz škrobových zrn bylo nejprůkaznější barvení Toluidinovou modří.
  • Práce byla zaměřena na mikroskopickou charakterizaci semen amarantu a amarantové mouky v modelových masných výrobcích po použití histochemických postupů. Využití amarantových semínek v potravinářství je možné mimo jiné také v masné výrobě. Příkladem takového použití je v masných konzervách, kde vlivem přídavku amarantu dochází ke zlepšení chuti, měkkosti a šťavnatosti masa. Dále také dochází k menším ztrátám při tepelné úpravě konzervy. Pomocí histologické metody byly vytvořeny modelové vzorky smíchané hovězí a vepřové svaloviny s čistou amarantovou moukou v různých koncentracích. Pro zvýraznění mouky v jednotlivých řezech vzorků pro mikroskopickou detekci byly použity tři typy barvení: přehledné barvení Hematoxylinem - eosinem, cílené barvení metodou PAS - Calleja a barvení Toluidinovou modří. Jako nejprůkaznější metoda barvení pro prokázání i těch nejmenších částí amarantové mouky ve svalovině se jevilo barvení metodou PAS - Calleja. Následně byla zkoumána škrobová zrna, kde pro zvýraznění a průkaz škrobových zrn bylo nejprůkaznější barvení Toluidinovou modří. (cs)
Title
  • Detekce amarantu jako aditiva v masných výrobcích pomocí histochemických metod
  • Detekce amarantu jako aditiva v masných výrobcích pomocí histochemických metod (cs)
  • Detection of amaranth as additives in meat products using histochemical methods (en)
skos:prefLabel
  • Detekce amarantu jako aditiva v masných výrobcích pomocí histochemických metod
  • Detekce amarantu jako aditiva v masných výrobcích pomocí histochemických metod (cs)
  • Detection of amaranth as additives in meat products using histochemical methods (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871382!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 130487
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871382
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • starch grains; microscopic detection; staining; amaranth flour; amaranth seeds (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F4EC31D98E3D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 23
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospiech, Matej
  • Tremlová, Bohuslava
  • Talandová, Michaela
  • Kašparová, Kateřina
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 76 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software