About: Morphological description of the additives in the meat industry     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Additives are currently a common part of meat products. In food production were used always, have a meaning and perform a function. It is important to realize that the quality and shelf life of meat products is in many cases dependent on the use of additives. They use and labeling is governed by legislation and their potential adverse effects on the human body are extensively discussed the lay and professional public. This work deals with the identification of additives as raw in meat products, based on their microstructure using the scanning electron microscopy (SEM). The results show that, based on the description of the morphology of additives, we are able to tell them apart, and then detect the substitution of less quality or potentially hazardous substances. (en)
  • Přídatné látky jsou v současnosti běžnou součástí masných výrobků. Při výrobě potravin se používaly vždy, měly svůj význam a plnily určitou funkci. Je nutné si uvědomit, že údržnost a kvalita masných výrobků je v mnoha případech závislá na použití přídatných látek. Jejich použití a označení je řízeno legislativou a o jejich potenciálních nepříznivých účincích na lidský organizmus jsou vedeny rozsáhlé diskuze laickou i odbornou veřejností. Tato práce se zabývá identifikací jednotlivých přídatných látek jako vstupních surovin do masných výrobků, na základě jejich mikrostruktury pomocí metody skenovací elektronové mikroskopie (SEM). Z výsledků vyplývá, že na základě popisu morfologie přídatných látek jsme schopni je od sebe odlišit a následně odhalit nahrazování těchto látek méně kvalitními či potencionálně nebezpečnými látkami.
  • Přídatné látky jsou v současnosti běžnou součástí masných výrobků. Při výrobě potravin se používaly vždy, měly svůj význam a plnily určitou funkci. Je nutné si uvědomit, že údržnost a kvalita masných výrobků je v mnoha případech závislá na použití přídatných látek. Jejich použití a označení je řízeno legislativou a o jejich potenciálních nepříznivých účincích na lidský organizmus jsou vedeny rozsáhlé diskuze laickou i odbornou veřejností. Tato práce se zabývá identifikací jednotlivých přídatných látek jako vstupních surovin do masných výrobků, na základě jejich mikrostruktury pomocí metody skenovací elektronové mikroskopie (SEM). Z výsledků vyplývá, že na základě popisu morfologie přídatných látek jsme schopni je od sebe odlišit a následně odhalit nahrazování těchto látek méně kvalitními či potencionálně nebezpečnými látkami. (cs)
Title
  • Morphological description of the additives in the meat industry (en)
  • Morfologický popis přídatných látek v masném průmyslu
  • Morfologický popis přídatných látek v masném průmyslu (cs)
skos:prefLabel
  • Morphological description of the additives in the meat industry (en)
  • Morfologický popis přídatných látek v masném průmyslu
  • Morfologický popis přídatných látek v masném průmyslu (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871353!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 151823
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871353
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • SEM; identification; control; additives (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2BCB75E46156]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospiech, Matej
  • Tremlová, Bohuslava
  • Talandová, Michaela
  • Eliášová, Martina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ministerstvo pôdohospodárstva SR
https://schema.org/isbn
  • 978-80-970552-6-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software