About: The native and the modified starches in the meat products - detection of the raw materials using microscopy methods     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The starches are an important part of many food stuff, which significantly influence or determine their texture and functional properties. In meat products we can meet with different types of starches, in our conditions especially with potato, maize and wheat starch and their various forms of modifications. In this study, we examined the analysis of the native and the modified starches isolated from potatoes and corn using light and scanning electron microscopy. The individual starches are characterized by their shape and size. The light microscopy is a useful tool for species identification of native starches based on the size and the shape, but for the detection of some modified starches is inappropiate. While the examination of starches using scanning electron microscope (SEM) provides a much clearer information about their morphology, even in case of highly soluble modified starches. SEM is able to determine the native starches and the modified starches and may serve as a tool for control of raw materials for producers, who produce foodstuffs within additives (labeling by E-code) (en)
  • Škroby jsou významnou přírodní součástí mnoha potravinářských komodit, které významně ovlivňují, či určují jejich texturu a funkční vlastnosti. V masných výrobcích se můžeme setkat s různými druhy škrobů, u nás je to především bramborový, kukuřičný, pšeničný škrob a jejich různé formy modifikace. V této práci jsme se zabývali analýzou nativních a modifikovaných škrobů izolovaných z brambor a kukuřice pomocí světelné a skenovací elektronové mikroskopie. Jednotlivé škroby jsou charakteristické svým tvarem a velikostí. U nativních škrobů je světelná mikroskopie užitečným nástrojem druhové identifikace škrobů na základě velikosti a tvaru, avšak u některých modifikovaných škrobů je detekce pomocí světelné mikroskopie nevhodná, zatímco vyšetření ve skenovacím elektronovém mikroskopu (SEM) poskytuje mnohem přehlednější informace o jejich morfologii i v případě vysoce rozpustných modifikovaných škrobů. SEM je schopna odlišit nativní škroby od modifikovaných škrobů a může tedy sloužit jako nástroj kontroly vstupních surovin pro výrobce, kteří vyrábějí takzvané %22bez Éčkové%22 potraviny.
  • Škroby jsou významnou přírodní součástí mnoha potravinářských komodit, které významně ovlivňují, či určují jejich texturu a funkční vlastnosti. V masných výrobcích se můžeme setkat s různými druhy škrobů, u nás je to především bramborový, kukuřičný, pšeničný škrob a jejich různé formy modifikace. V této práci jsme se zabývali analýzou nativních a modifikovaných škrobů izolovaných z brambor a kukuřice pomocí světelné a skenovací elektronové mikroskopie. Jednotlivé škroby jsou charakteristické svým tvarem a velikostí. U nativních škrobů je světelná mikroskopie užitečným nástrojem druhové identifikace škrobů na základě velikosti a tvaru, avšak u některých modifikovaných škrobů je detekce pomocí světelné mikroskopie nevhodná, zatímco vyšetření ve skenovacím elektronovém mikroskopu (SEM) poskytuje mnohem přehlednější informace o jejich morfologii i v případě vysoce rozpustných modifikovaných škrobů. SEM je schopna odlišit nativní škroby od modifikovaných škrobů a může tedy sloužit jako nástroj kontroly vstupních surovin pro výrobce, kteří vyrábějí takzvané %22bez Éčkové%22 potraviny. (cs)
Title
  • The native and the modified starches in the meat products - detection of the raw materials using microscopy methods (en)
  • Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod
  • Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod (cs)
skos:prefLabel
  • The native and the modified starches in the meat products - detection of the raw materials using microscopy methods (en)
  • Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod
  • Nativní a modifikované škroby v masných výrobcích - detekce vstupní suroviny pomocí mikroskopických metod (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871351!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 153183
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871351
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • additives; gelatinization; SEM; LM; modification (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [56DB246B2A22]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 23
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospiech, Matej
  • Tremlová, Bohuslava
  • Kubíčková, Kristýna
  • Eliášová, Martina
  • Jandásek, Josef
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software