Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Mechanically separated meat (MSM) is economically attractive raw material for meat processors. Definition of that product and rules regarding production and other processing have been established by the European food law. According to Regulation 853/2004 (EC) two categories of MSM can be produced. The first one is obtained by techniques that do not alter the structure of the bones used in the production of MSM and the calcium content of which is not significantly higher than that of minced meat. If this category of MSM meets the criteria of Regulation 2073/2005 (EC) may be used for a wide range of processed meats. The second category represents the raw material obtained under high pressure. That MSM can be used only to manufacture heat-treated meat products. National legislation of the Member States generally regulate the possibility of using MSM in selected meat products. To determine whether the material contains MSM, is not always easy. Higher calcium content suggests possible MSM, another procedure is the detection of bone particles. Consideration is also setting up a histological method for detection of the structural loss of muscle fibres. (en)
- Strojně oddělené maso (SOM) je z pohledu zpracovatelů ekonomicky cenná surovina. Legislativa EU definuje tento produkt včetně požadavků na jeho přípravu i použití. Podle způsobu získávání lze dělit SOM dvě kategorie - první znamená postupy, při kterých se nemění struktura kostí a pokud výsledný produkt splňuje mikrobiologická kritéria definovaná v Nařízení 2073/2005, má poměrně široké použití. Druhá kategorie představuje surovinu získanou za vysokého tlaku a lze ji použít pouze do masných výrobků tepelně opracovaných. Národní legislativy jednotlivých států většinou upravují možnosti použití SOM do vybraných masných výrobků. Určit, zda surovina obsahuje SOM, není vždy jednoduché. Vyšší obsah vápníku signalizuje možnost obsahu SOM, další metodou je průkaz kostních úlomků. Uvažuje se také o zavedení postupu průkazu porušení struktury svalových vláken.
- Strojně oddělené maso (SOM) je z pohledu zpracovatelů ekonomicky cenná surovina. Legislativa EU definuje tento produkt včetně požadavků na jeho přípravu i použití. Podle způsobu získávání lze dělit SOM dvě kategorie - první znamená postupy, při kterých se nemění struktura kostí a pokud výsledný produkt splňuje mikrobiologická kritéria definovaná v Nařízení 2073/2005, má poměrně široké použití. Druhá kategorie představuje surovinu získanou za vysokého tlaku a lze ji použít pouze do masných výrobků tepelně opracovaných. Národní legislativy jednotlivých států většinou upravují možnosti použití SOM do vybraných masných výrobků. Určit, zda surovina obsahuje SOM, není vždy jednoduché. Vyšší obsah vápníku signalizuje možnost obsahu SOM, další metodou je průkaz kostních úlomků. Uvažuje se také o zavedení postupu průkazu porušení struktury svalových vláken. (cs)
|
Title
| - Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce
- Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce (cs)
- Mechanically separated meat - legislative requirements and methods of detection (en)
|
skos:prefLabel
| - Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce
- Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce (cs)
- Mechanically separated meat - legislative requirements and methods of detection (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/12:43871142!RIV13-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/12:43871142
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - histological investigation; bone particles; calcium; structure of the bones; meat fibres structure (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pospiech, Matej
- Kameník, Josef
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |