About: Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mechanically separated meat (MSM) is economically attractive raw material for meat processors. Definition of that product and rules regarding production and other processing have been established by the European food law. According to Regulation 853/2004 (EC) two categories of MSM can be produced. The first one is obtained by techniques that do not alter the structure of the bones used in the production of MSM and the calcium content of which is not significantly higher than that of minced meat. If this category of MSM meets the criteria of Regulation 2073/2005 (EC) may be used for a wide range of processed meats. The second category represents the raw material obtained under high pressure. That MSM can be used only to manufacture heat-treated meat products. National legislation of the Member States generally regulate the possibility of using MSM in selected meat products. To determine whether the material contains MSM, is not always easy. Higher calcium content suggests possible MSM, another procedure is the detection of bone particles. Consideration is also setting up a histological method for detection of the structural loss of muscle fibres. (en)
  • Strojně oddělené maso (SOM) je z pohledu zpracovatelů ekonomicky cenná surovina. Legislativa EU definuje tento produkt včetně požadavků na jeho přípravu i použití. Podle způsobu získávání lze dělit SOM dvě kategorie - první znamená postupy, při kterých se nemění struktura kostí a pokud výsledný produkt splňuje mikrobiologická kritéria definovaná v Nařízení 2073/2005, má poměrně široké použití. Druhá kategorie představuje surovinu získanou za vysokého tlaku a lze ji použít pouze do masných výrobků tepelně opracovaných. Národní legislativy jednotlivých států většinou upravují možnosti použití SOM do vybraných masných výrobků. Určit, zda surovina obsahuje SOM, není vždy jednoduché. Vyšší obsah vápníku signalizuje možnost obsahu SOM, další metodou je průkaz kostních úlomků. Uvažuje se také o zavedení postupu průkazu porušení struktury svalových vláken.
  • Strojně oddělené maso (SOM) je z pohledu zpracovatelů ekonomicky cenná surovina. Legislativa EU definuje tento produkt včetně požadavků na jeho přípravu i použití. Podle způsobu získávání lze dělit SOM dvě kategorie - první znamená postupy, při kterých se nemění struktura kostí a pokud výsledný produkt splňuje mikrobiologická kritéria definovaná v Nařízení 2073/2005, má poměrně široké použití. Druhá kategorie představuje surovinu získanou za vysokého tlaku a lze ji použít pouze do masných výrobků tepelně opracovaných. Národní legislativy jednotlivých států většinou upravují možnosti použití SOM do vybraných masných výrobků. Určit, zda surovina obsahuje SOM, není vždy jednoduché. Vyšší obsah vápníku signalizuje možnost obsahu SOM, další metodou je průkaz kostních úlomků. Uvažuje se také o zavedení postupu průkazu porušení struktury svalových vláken. (cs)
Title
  • Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce
  • Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce (cs)
  • Mechanically separated meat - legislative requirements and methods of detection (en)
skos:prefLabel
  • Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce
  • Strojně oddělené maso - legislativní požadavky a způsoby detekce (cs)
  • Mechanically separated meat - legislative requirements and methods of detection (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871142!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 171750
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871142
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • histological investigation; bone particles; calcium; structure of the bones; meat fibres structure (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E75304C3E193]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 23
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospiech, Matej
  • Kameník, Josef
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software