About: Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to use the discriminant analysis of fish meat by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). Samples of different fresh fish meat - salmon (Salmo sp.), trout (Salmonidae), carp (Caprinus carpio), iridescent shark (Pangasius hypophthalmus), saithe (Pollachius virens), cod (Trisopterus luscus), yellowfin tuna (Thunnus albacares) and mackerel (Scomber scombrus) were obtained from the Czech market. The spectra of the samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of compressive cell in the spectral range of 10 000 - 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. 100% variability was described between the spectra of different fish meat. Only 1 sample of carp meat was misclassified as class trout. Thus, discriminant analysis by FT-NIRs is suitable method for the determination of different type of fish meat. (en)
  • Cílem práce bylo využití diskriminantní analýzy pomocí metody blízké infračervené spektrometrie k odlišení různých druhů rybího masa. Vzorky ryb - losos (Solmo sp.), pstruh (Salmonidae), kapr (Caprinus carpio), pangasius (Pangasius hypophthalmus), treska tmavá (Pollachius virens), treska světlá (Trisopterus luscus), tuňák žlutoploutvý (Thunnus albacares) a makrela (Scomber scombrus) pocházely z tržní sítě České republiky. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím kompresní kyvety ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro všechny kalibrační modely bylo použito diagnostiky 10 Principal Component. Mezi spektry masa z různých druhů ryb byla nalezena 100% variabilita. Pouze jeden vzorek kapra byl chybně zařazen do třídy pstruh. Přesto je diskriminantní analýza metody FT-NIR spektrometrie vhodnou metodou pro odlišení různých druhů rybího masa.
  • Cílem práce bylo využití diskriminantní analýzy pomocí metody blízké infračervené spektrometrie k odlišení různých druhů rybího masa. Vzorky ryb - losos (Solmo sp.), pstruh (Salmonidae), kapr (Caprinus carpio), pangasius (Pangasius hypophthalmus), treska tmavá (Pollachius virens), treska světlá (Trisopterus luscus), tuňák žlutoploutvý (Thunnus albacares) a makrela (Scomber scombrus) pocházely z tržní sítě České republiky. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím kompresní kyvety ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro všechny kalibrační modely bylo použito diagnostiky 10 Principal Component. Mezi spektry masa z různých druhů ryb byla nalezena 100% variabilita. Pouze jeden vzorek kapra byl chybně zařazen do třídy pstruh. Přesto je diskriminantní analýza metody FT-NIR spektrometrie vhodnou metodou pro odlišení různých druhů rybího masa. (cs)
Title
  • Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie
  • Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie (cs)
  • Discriminant analysis of fish meat by FT-NIR spectroscopy (en)
skos:prefLabel
  • Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie
  • Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie (cs)
  • Discriminant analysis of fish meat by FT-NIR spectroscopy (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871135!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 131502
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871135
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • near infrared spectroscopy; meat; fish; discriminant analysis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2873BE21E0B5]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Borkovcová, Ivana
  • Procházková, Zuzana
  • Vorlová, Lenka
  • Svobodová, Veronika
  • Králová, Michaela
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-632-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software