About: Vliv genotypu na chemické složení a profil mastných kyselin ve svalu Quadriceps femoris u extenzivně vykrmovaných jehňat     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V rámci sledování byl hodnocen vliv genotypu na chemické složení a profil mastných kyselin ve svalu Quadriceps femoris u extenzivně vykrmovaných jehňat. V experimentálním hodnocení byly použity 3 odlišné genotypy kříženců s berany plemene sufolk, a sice F1 sufolk-charollais (SF 50, CH 50), F11 sufolk-charollais (SF 75 CH 25) a F1 sufolk-zušlechtěná valaška (SF 50 IW 50). Jehňata SF 75 CH 25 dosáhla nižší živé hmotnosti před porážkou, nižší hmotnost JUT a nižší obsah proteinů ve svalu oproti oběma dalším hodnoceným křížencům. Celkový obsah SFA byl vyšší u SF 75 CH 25. Kříženci s plemenem zušlechtěná valaška měli nižší podíl SFA a nižší hodnoty atherogenního a trombogenního indexu a vyšší podíl P/S v mase než kříženci s plemenem charollais. Co se týče křížení mezi plemeny SF a CH, příznivější profil MK s ohledem na zdraví člověka byl zjištěn u F1 kříženců vůči křížencům F11.
  • V rámci sledování byl hodnocen vliv genotypu na chemické složení a profil mastných kyselin ve svalu Quadriceps femoris u extenzivně vykrmovaných jehňat. V experimentálním hodnocení byly použity 3 odlišné genotypy kříženců s berany plemene sufolk, a sice F1 sufolk-charollais (SF 50, CH 50), F11 sufolk-charollais (SF 75 CH 25) a F1 sufolk-zušlechtěná valaška (SF 50 IW 50). Jehňata SF 75 CH 25 dosáhla nižší živé hmotnosti před porážkou, nižší hmotnost JUT a nižší obsah proteinů ve svalu oproti oběma dalším hodnoceným křížencům. Celkový obsah SFA byl vyšší u SF 75 CH 25. Kříženci s plemenem zušlechtěná valaška měli nižší podíl SFA a nižší hodnoty atherogenního a trombogenního indexu a vyšší podíl P/S v mase než kříženci s plemenem charollais. Co se týče křížení mezi plemeny SF a CH, příznivější profil MK s ohledem na zdraví člověka byl zjištěn u F1 kříženců vůči křížencům F11. (cs)
  • The aim of the experiment was to define the effect of a Suffolk-sired genotype on the chemical composition and fatty acid profile of the Quadriceps femoris muscle in lambs reared under organic farming conditions. Three different genotypes of Suffolk-sired crossbreds were included in the experiment: F1 Suffolk-Charollais (SF 50 CH 50, n = 10), F11 Suffolk-Charollais (SF 75 CH 25, n = 10) and F1 Suffolk-Improved Walachian (SF 50 IW 50, n = 10). The genotype did not have any effect on age at slaughter, average daily gain or carcass dressing percentages. However, the SF 75 CH 25 lambs displayed a lower live weight at slaughter, lower cold carcass weight and lower protein content in muscle than both of the other genotypes. The total content of SFA was higher in the SF 75 CH 25 crossbreds. The IW type lambs had a lower saturated fatty acids proportion and lower values of atherogenic and thrombogenic indexes and a higher P/S ratio in their meat than lambs of the CH genotypes. This resulted in better nutritional characteristics of their meat with regard to human health. As for crossing between the Suffolk and Charollais breeds, a favorable fatty acids profile of meat was observed in the F1 crossbred as compared to the F11 crossbred. (en)
Title
  • Vliv genotypu na chemické složení a profil mastných kyselin ve svalu Quadriceps femoris u extenzivně vykrmovaných jehňat
  • Vliv genotypu na chemické složení a profil mastných kyselin ve svalu Quadriceps femoris u extenzivně vykrmovaných jehňat (cs)
  • Effect of genotype on chemical composition and fatty acid profile of the Quadriceps femoris muscle in extensively fattened lambs (en)
skos:prefLabel
  • Vliv genotypu na chemické složení a profil mastných kyselin ve svalu Quadriceps femoris u extenzivně vykrmovaných jehňat
  • Vliv genotypu na chemické složení a profil mastných kyselin ve svalu Quadriceps femoris u extenzivně vykrmovaných jehňat (cs)
  • Effect of genotype on chemical composition and fatty acid profile of the Quadriceps femoris muscle in extensively fattened lambs (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871067!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177818
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871067
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • organic farming; meat; lambs; Suffolk-sired crossbreds; fatty acids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8B79B5BDFC16]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Šlechtění na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dračková, Eliška
  • Kuchtík, Jan
  • Zapletal, David
  • Dobeš, Igor
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-645-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software