About: Kvalita syrového mléka z mléčných automatů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • There were observed microbiological and hygienic quality of raw cow's milk and other milk parameters in five vending machines from Olomouc region. Milk samples were taken into sterile bottles and analyzed for the presence of following parameters: total count of mesophilic microorganisms (CPM), coliforming bacteria, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., Bacillus cereus, Bacillus licheniformis and Listeria monocytogenes, total count of somatic cells (PSB), fat, protein, lactose, solids not fat (TPS) and inhibitory substances (IL). From our results is evident that geometric means of CPM and PSB were less then norm limit for these parameters in force for raw cow's milk. The microbial species presence was satisfied in all of vending machines. The occurrence L. monocytogenes and Campylobacter spp. were negative in all observed milk samples, and the occurrence of S. aureus was negative or the count was less then 200 KTJ/ml. We have confirmed positive finding of S. Typhimurium (STM) in one milk samples only (vending machines no. 2). There was find the problem with coliform bacteria. The value of its geometric mean has exceeded the norm value for the coliform bacteria count in raw milk. The presence of S. Typhimurium and coliform bacteria underline the necessity of raw milk pasterization before its consumption. The results of other milk parameters (fat, protein, TPS, IL) weren't in contrast with norm ČSN 57 0529. (en)
  • Byla sledována mikrobiologická a hygienická kvalita mléka a ostatní složkové ukazatele mléka u pěti vybraných mléčných automatů z Olomouckého kraje. U mléka, které bylo odebíráno do sterilních vzorkovnic, byl stanoven: celkový počet mezofilních mikroorganismů (CPM), koliformních mikroorganismů, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., Bacillus cereus, Bacillus licheniformis a Listeria monocytogenes, celkový počet somatických buněk (PSB), tuk, bílkovina, laktóza, tukuprostá sušina a inhibiční látky. Z našich výsledků jsme zjistili, že geometrické průměry CPM a PSB nepřekročily limitní hodnoty těchto ukazatelů platných pro syrové mléko. Druhové zastoupení sledovaných mikroorganismů bylo vyhovující u všech automatů. Nebyla potvrzena přítomnost L. monocytogenes ani Campylobacte spp., výskyt S. aureus byl negativní nebo jeho počet nepřekročil hodnotu 200 KTJ/ml. Pozitivní výskyt salmonel - S. Typhimurium (STM) byl zjištěn pouze v jednom vzorku u automatu č. 2. Větší problém však představoval výskyt koliformních bakterií. U mléčného automatu č. 1 hodnota geometrického průměru překročila i limitní normovanou hodnotu pro počet koliformních bakterií v syrovém mléce. Přítomnost S. Typhimurium a nadlimitní hodnoty koliformních bakterií zdůrazňují nutnost pasterace syrového mléka před jeho konzumací. Hodnoty ostatních sledovaných ukazatelů (tuk, bílkovina, TPS, IL) nebyly v rozporu s normou ČSN 57 0529.
  • Byla sledována mikrobiologická a hygienická kvalita mléka a ostatní složkové ukazatele mléka u pěti vybraných mléčných automatů z Olomouckého kraje. U mléka, které bylo odebíráno do sterilních vzorkovnic, byl stanoven: celkový počet mezofilních mikroorganismů (CPM), koliformních mikroorganismů, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., Bacillus cereus, Bacillus licheniformis a Listeria monocytogenes, celkový počet somatických buněk (PSB), tuk, bílkovina, laktóza, tukuprostá sušina a inhibiční látky. Z našich výsledků jsme zjistili, že geometrické průměry CPM a PSB nepřekročily limitní hodnoty těchto ukazatelů platných pro syrové mléko. Druhové zastoupení sledovaných mikroorganismů bylo vyhovující u všech automatů. Nebyla potvrzena přítomnost L. monocytogenes ani Campylobacte spp., výskyt S. aureus byl negativní nebo jeho počet nepřekročil hodnotu 200 KTJ/ml. Pozitivní výskyt salmonel - S. Typhimurium (STM) byl zjištěn pouze v jednom vzorku u automatu č. 2. Větší problém však představoval výskyt koliformních bakterií. U mléčného automatu č. 1 hodnota geometrického průměru překročila i limitní normovanou hodnotu pro počet koliformních bakterií v syrovém mléce. Přítomnost S. Typhimurium a nadlimitní hodnoty koliformních bakterií zdůrazňují nutnost pasterace syrového mléka před jeho konzumací. Hodnoty ostatních sledovaných ukazatelů (tuk, bílkovina, TPS, IL) nebyly v rozporu s normou ČSN 57 0529. (cs)
Title
  • Kvalita syrového mléka z mléčných automatů
  • Kvalita syrového mléka z mléčných automatů (cs)
  • Quality of raw milk from vending machines (en)
skos:prefLabel
  • Kvalita syrového mléka z mléčných automatů
  • Kvalita syrového mléka z mléčných automatů (cs)
  • Quality of raw milk from vending machines (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/11:43870718!RIV12-MZE-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06048), P(LA10030), P(QH81111), Z(MSM2678846201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 208630
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/11:43870718
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • technological parameters; microbial species; hygienic quality; vending machines; cow's milk (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CD6B936A0EC8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 53
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hanuš, Oto
  • Karpíšková, Renata
  • Manga, Ivan
  • Vyletělová, Marcela
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-7265
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software