About: Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem studie bylo provést rozbor 14 náhodně vybraných vzorků medu z tržní sítě specializovaných prodejen v centru Brna. Byly sledovány tyto vlastnosti zkoumaných vzorků: obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastasy, elektrická vodivost, mikroskopický rozbor a s tím související označování vzorků. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí 1,76-85,25 mg?kg-1 a aktivita diastasy 3,5-19,7 °Schadeho. Mezi obsahem HMF a aktivitou diastasy byl prokázán korelační vztah r = -0,84 (P{0,001). Byly zjištěny vzorky nesplňující legislativní požadavky na: maximální obsah HMF (21 %), minimální aktivitu diastasy (21 %) a správnost označování botanického (79 %) a geografického původu (21 %). Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k nedostatečné úpravě evropské legislativy určující pravidla pro označování medu a také ve vztahu k nevyrovnané kvalitě medu ze specializovaných prodejen, kde spotřebitel logicky očekává výhradně kvalitu nejvyšší. Bez náležitého definování typů medů (květových, medovicových a květovomedovicových a legislativní definice slova %22lesní%22, nelze vytvořit dostatečně účinný rámec pro ochranu spotřebitele.
  • Cílem studie bylo provést rozbor 14 náhodně vybraných vzorků medu z tržní sítě specializovaných prodejen v centru Brna. Byly sledovány tyto vlastnosti zkoumaných vzorků: obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastasy, elektrická vodivost, mikroskopický rozbor a s tím související označování vzorků. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí 1,76-85,25 mg?kg-1 a aktivita diastasy 3,5-19,7 °Schadeho. Mezi obsahem HMF a aktivitou diastasy byl prokázán korelační vztah r = -0,84 (P{0,001). Byly zjištěny vzorky nesplňující legislativní požadavky na: maximální obsah HMF (21 %), minimální aktivitu diastasy (21 %) a správnost označování botanického (79 %) a geografického původu (21 %). Výsledky jsou diskutovány ve vztahu k nedostatečné úpravě evropské legislativy určující pravidla pro označování medu a také ve vztahu k nevyrovnané kvalitě medu ze specializovaných prodejen, kde spotřebitel logicky očekává výhradně kvalitu nejvyšší. Bez náležitého definování typů medů (květových, medovicových a květovomedovicových a legislativní definice slova %22lesní%22, nelze vytvořit dostatečně účinný rámec pro ochranu spotřebitele. (cs)
  • The aim of this study was to analyze 14 randomly selected samples of honey from the market of specialized shops in the city center Brno. In the samples following properties were analysed: hydroxymethylfurfural content (HMF), diastase activity, electric conductivity, mellisopalynology and labelling of samples. The HMF content ranged from 1,76 to 85,25 mg?kg-1 and diastase activity ranged from 3,5 to 19,7 °Schadeho. There was confirmed correlation between HMF content and diastate activity r = -0,84 (P { 0,001). There were found samples not complaying with legislative requirements as follows: maximum HMF content, (21 %), minimum diastase activity (21 %) and correct labelling of botanical and geografical origin (79 and 21 % respectively). These results are discussed in relation to the lack of adaptation of European legislation laying down rules for the labeling of honey and also in relation to the outstanding quality of honey from specialized shops, where the consumer is reasonable to expect only the highest quality. Without a proper definition of the honey types (floral, honeydew and blend = floral-honeydew) and legislative definition of the adjective meaning %22forest honey%22 can not create a sufficiently effective framework for consumer protection. (en)
Title
  • Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna
  • Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna (cs)
  • Quality and labelling of honey from speciallized shops in Brno (en)
skos:prefLabel
  • Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna
  • Kvalita a označování medu ze specializovaných obchodů Brna (cs)
  • Quality and labelling of honey from speciallized shops in Brno (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/11:43870442!RIV12-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 208600
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/11:43870442
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • electric conductivity; diastasa; HMF; labbeling; verification; classification; honey (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [163380F4E1E9]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin ?Ingrovy dny?
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Přidal, Antonín
  • Vorlová, Lenka
  • Vlkovič, Daniel
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-495-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software