About: Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The main whey proteins that cause allergies are α-lactalbumin and β-lactoglobulin. Content of β-lactoglobulin in milk is higher than the content of α-lactalbumin. Content of α-lactalbumin and β-lactoglobulin is different depending on the type of milk and their genetic variations are also various. This variability is determined not only by species of animal producing milk, but also by breed. The aim of this study was to determine the whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk. Whey proteins were determined in samples of 40 cows and 40 sheep milk collected from different regions of the Czech Republic. RP-HPLC for determination was used. Cow's milk samples were collected from milk bars of the South Moravia and South Czech Region and sheep's milk samples were collected from the farm of the Zlín Region in period from April to June 2010. Amounts of α-lactalbumin in cow's milk 1,16?0,10 g.l-1 were higher than in sheep's m (en)
  • Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou α-laktalbumin a β-laktoglobulin, přičemž obsah β-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah α-laktalbuminu. Obsah α-laktalbuminu a β-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovin byl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více α-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah β-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10
  • Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou α-laktalbumin a β-laktoglobulin, přičemž obsah β-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah α-laktalbuminu. Obsah α-laktalbuminu a β-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovin byl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více α-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah β-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10 (cs)
Title
  • Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
  • Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk (en)
  • Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce (cs)
skos:prefLabel
  • Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
  • Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk (en)
  • Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/10:00002904!RIV11-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 289805
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/10:00002904
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • α-lactalbumin; β-lactoglobulin; bovine milk; sheep's milk; allergenic proteins; RP-HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E5E5E7607C4B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • SPU Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Borkovcová, Ivana
  • Dračková, Michaela
  • Ruprichová, Lenka
  • Vorlová, Lenka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-552-0471-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 32 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software