About: Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem na světě, který obsahuje mnoho senzoricky a biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou i flavonoidní barviva, jako jsou theaflaviny (TFs) a thearubigins (TRs). Tyto látky ovlivňují především barvu a chuť čaje a čaje mají významné antioxidační vlastnosti. V naší studii jsme sledovali množství těchto barviv v sypaných čaje a porcovaných čajích. Pro analýzu těchto pigmentů jsme použili metodu UV-vis spektrofotometrie a částečně TLC. Množství TFs se pohybovalo v rozmezí 0,344 až 0,421 mg/100g porcovaných čajů a u sypaných bylo 0,218 až 0,391 mg/100g čaje. Množství TRs čajů porcovaných bylo v hodnotách 6,782 do 7,793 mg/100 g čaje a u sypaných od 4,489 do 6,807 mg/100 g čaje.
  • Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem na světě, který obsahuje mnoho senzoricky a biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou i flavonoidní barviva, jako jsou theaflaviny (TFs) a thearubigins (TRs). Tyto látky ovlivňují především barvu a chuť čaje a čaje mají významné antioxidační vlastnosti. V naší studii jsme sledovali množství těchto barviv v sypaných čaje a porcovaných čajích. Pro analýzu těchto pigmentů jsme použili metodu UV-vis spektrofotometrie a částečně TLC. Množství TFs se pohybovalo v rozmezí 0,344 až 0,421 mg/100g porcovaných čajů a u sypaných bylo 0,218 až 0,391 mg/100g čaje. Množství TRs čajů porcovaných bylo v hodnotách 6,782 do 7,793 mg/100 g čaje a u sypaných od 4,489 do 6,807 mg/100 g čaje. (cs)
  • Tea is the most consumed beverage in the world, which contains many sensory and biologically active substances. These substances include flavonoids dyes, such as theaflavins and thearubigins. These substances affect the particular color and taste of tea infusions and have significant antioxidant properties. In our study, we observed the amount of this pigments in bulk teas and tea bags. To determine the pigments we used the method of UV-vis spectrophotometry and some TLC. Their quantities were obtained for TFs in the range of 0,344 to 0,421 mg/100g of tea in bags teas and 0,218 to 0,391 mg/100g of tea in bulk teas. Quantity TRS in bags teas was ranging from 6,782 to 7,793 mg/100 g of tea and in bulk teas from 4,489 to 6,807 mg/100 g of tea. (en)
Title
  • Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie
  • Comparison of quantity theaflavins and thearubigins between selected type bulk teas and tea bags using methods UV-VIS spektrophotometry and Thin Layer Chromatography (en)
  • Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie (cs)
skos:prefLabel
  • Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie
  • Comparison of quantity theaflavins and thearubigins between selected type bulk teas and tea bags using methods UV-VIS spektrophotometry and Thin Layer Chromatography (en)
  • Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/10:00002899!RIV11-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 279993
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/10:00002899
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bulk teas; teas bag; theaflavins; thearubigins; UV-Vis spektrophotometry; thin tayer thromatography (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D4E3D3CF2376]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník XL. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Straka, Ivan
  • Bartl, Pavel
  • Ošťádalová, Martina
  • Pažout, Vladimír
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-114-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 85 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software