About: VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This work deals with possibilities of Fourier transform near infrared spectrometry as a rapid simple method for determination of some allergens in milk. The aim of this work was to develop calibration models for wheat proteins of cow?s milk (n = 40), goat?s milk (n = 40) and sheep milk (n = 40). Content of α-lactalbumin and β-lactoglobulin in all kinds of milk was assessed using both standard methods and FT-NIR spectroscopy The HPLC with PDA detector was used as a standard method. Milk samples were scanned in transflectance (0.1 mm path-length) in a FT-NIR Analyser in near infrared region (10000 ? 4000 cm-1). Every spectrum was measured three times, and the average was used for calibration. Calibration models were developed using the partial least squares (PLS) method and verified using the cross validation. The following statistical values were obtained: for cow?s milk: R (correlation coefficient) = 0.607 and standard error of calibration (SEC) = 0.204 for β-lactoglobulin and R = 0.689 (en)
  • Tato práce se zabývá možnostmi využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací jako rychlé jednoduché metody pro stanovení vybraných alergenů mléka. Cílem této práce bylo vytvořit kalibrační modely pro syrovátkové bílkoviny kravského (n = 40), kozího (n = 40) a ovčího mléka (n = 40). Bylo provedeno stanovení obsahu α-laktalbuminu a β-laktoglobulinu ve všech druzích mlék a to jak metodami standardními, tak metodou blízké infračervené spektrometrie. Jako standardní metoda byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s PDA detektorem. Spektra mlék byla současně proměřena na FT-NIR spektrometru, kde byla snímána v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety o tloušťce vrstvy 0,1 mm v blízké infračervené oblasti (10 000 ? 4 000 cm-1). Každý vzorek byl proměřen třikrát a následně bylo použito průměrné spektrum. Pro vytvoření kalibračních modelů byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS)a metoda byla ověřena cross validací. Byly získány následující
  • Tato práce se zabývá možnostmi využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací jako rychlé jednoduché metody pro stanovení vybraných alergenů mléka. Cílem této práce bylo vytvořit kalibrační modely pro syrovátkové bílkoviny kravského (n = 40), kozího (n = 40) a ovčího mléka (n = 40). Bylo provedeno stanovení obsahu α-laktalbuminu a β-laktoglobulinu ve všech druzích mlék a to jak metodami standardními, tak metodou blízké infračervené spektrometrie. Jako standardní metoda byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s PDA detektorem. Spektra mlék byla současně proměřena na FT-NIR spektrometru, kde byla snímána v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety o tloušťce vrstvy 0,1 mm v blízké infračervené oblasti (10 000 ? 4 000 cm-1). Každý vzorek byl proměřen třikrát a následně bylo použito průměrné spektrum. Pro vytvoření kalibračních modelů byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS)a metoda byla ověřena cross validací. Byly získány následující (cs)
Title
  • VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE
  • DETERMINATION OF MILK ALLERGENS BY FT-NIR SPECTROMETRY (en)
  • VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE (cs)
skos:prefLabel
  • VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE
  • DETERMINATION OF MILK ALLERGENS BY FT-NIR SPECTROMETRY (en)
  • VYUŽÍTÍ FT-NIR SPEKTROMETRIE PRO STANOVENÍ ALERGENŮ V MLÉCE (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/10:00002892!RIV11-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 297607
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/10:00002892
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • FT-NIR; milk (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C6E6812B7495]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • SPU Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Borkovcová, Ivana
  • Dračková, Michaela
  • Procházková, Zuzana
  • Ruprichová, Lenka
  • Vorlová, Lenka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-552-0471-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software