Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Konvenční metody používané ke stanovení fyzikálně-chemických parametrů masných výrobků jsou časově náročné, pracné a finančně nákladné. Blízká infračervená spektrometrie je moderní, nedestruktivní a vysoce senzitivní metoda s možností simultánního stanovení několika parametrů. Umožňuje kontrolu jakosti potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků a stanovení takových parametrů jako je obsah vody, sacharidů, bílkovin a také elektrické vodivosti, pH a dalších parametrů. Během posledních tří desetiletí se ukázalo, že NIR je velmi efektivní a perspektivní metodou pro zhodnocení kvality masa i masných výrobků. Cílem naší práce bylo zjistit možnosti použití FT-NIR spektrometrie jako rychlé a sensitivní metody pro stanovení barvy salámů.
- Konvenční metody používané ke stanovení fyzikálně-chemických parametrů masných výrobků jsou časově náročné, pracné a finančně nákladné. Blízká infračervená spektrometrie je moderní, nedestruktivní a vysoce senzitivní metoda s možností simultánního stanovení několika parametrů. Umožňuje kontrolu jakosti potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků a stanovení takových parametrů jako je obsah vody, sacharidů, bílkovin a také elektrické vodivosti, pH a dalších parametrů. Během posledních tří desetiletí se ukázalo, že NIR je velmi efektivní a perspektivní metodou pro zhodnocení kvality masa i masných výrobků. Cílem naší práce bylo zjistit možnosti použití FT-NIR spektrometrie jako rychlé a sensitivní metody pro stanovení barvy salámů. (cs)
- Various assays are commonly used to assess meat and meat product quality when evaluating their physical, chemical, microbiological and sensory properties. The traditional methods are, however, very time consuming and, as a result, unusable in the production line analysis. In comparison with conventional methods for assessing meat parameters, near infrared spectroscopy is a sensitive, rapid and non-destructive analytical technique with a simple sample preparation, and it allows for simultaneous assessment of several parameters. NIR spectroscopy is successfully applied when assessing the quantities of the main components (water, fats and proteins) in meat and meat products. Goal of this project was to find out usage of FT-NIR spectrometry for sausages colour determination. (en)
|
Title
| - Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů
- Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů (cs)
- Use of NIR spectrometry for determination of colour of sausages (en)
|
skos:prefLabel
| - Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů
- Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů (cs)
- Use of NIR spectrometry for determination of colour of sausages (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/10:00002850!RIV11-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/10:00002850
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - FT-NIR; spectroscopy; sausages; colour (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dračková, Michaela
- Procházková, Zuzana
- Pospiech, Matej
- Saláková, Alena
- Tremlová, Bohuslava
- Vorlová, Lenka
- Gallas, Leo
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |