About: Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Konvenční metody používané ke stanovení fyzikálně-chemických parametrů masných výrobků jsou časově náročné, pracné a finančně nákladné. Blízká infračervená spektrometrie je moderní, nedestruktivní a vysoce senzitivní metoda s možností simultánního stanovení několika parametrů. Umožňuje kontrolu jakosti potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků a stanovení takových parametrů jako je obsah vody, sacharidů, bílkovin a také elektrické vodivosti, pH a dalších parametrů. Během posledních tří desetiletí se ukázalo, že NIR je velmi efektivní a perspektivní metodou pro zhodnocení kvality masa i masných výrobků. Cílem naší práce bylo zjistit možnosti použití FT-NIR spektrometrie jako rychlé a sensitivní metody pro stanovení barvy salámů.
  • Konvenční metody používané ke stanovení fyzikálně-chemických parametrů masných výrobků jsou časově náročné, pracné a finančně nákladné. Blízká infračervená spektrometrie je moderní, nedestruktivní a vysoce senzitivní metoda s možností simultánního stanovení několika parametrů. Umožňuje kontrolu jakosti potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků a stanovení takových parametrů jako je obsah vody, sacharidů, bílkovin a také elektrické vodivosti, pH a dalších parametrů. Během posledních tří desetiletí se ukázalo, že NIR je velmi efektivní a perspektivní metodou pro zhodnocení kvality masa i masných výrobků. Cílem naší práce bylo zjistit možnosti použití FT-NIR spektrometrie jako rychlé a sensitivní metody pro stanovení barvy salámů. (cs)
  • Various assays are commonly used to assess meat and meat product quality when evaluating their physical, chemical, microbiological and sensory properties. The traditional methods are, however, very time consuming and, as a result, unusable in the production line analysis. In comparison with conventional methods for assessing meat parameters, near infrared spectroscopy is a sensitive, rapid and non-destructive analytical technique with a simple sample preparation, and it allows for simultaneous assessment of several parameters. NIR spectroscopy is successfully applied when assessing the quantities of the main components (water, fats and proteins) in meat and meat products. Goal of this project was to find out usage of FT-NIR spectrometry for sausages colour determination. (en)
Title
  • Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů
  • Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů (cs)
  • Use of NIR spectrometry for determination of colour of sausages (en)
skos:prefLabel
  • Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů
  • Využití NIR spektrometrie pro hodnocení barvy salámů (cs)
  • Use of NIR spectrometry for determination of colour of sausages (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/10:00002850!RIV11-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 16
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 297754
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/10:00002850
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • FT-NIR; spectroscopy; sausages; colour (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [86F9A05E64CF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 104
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dračková, Michaela
  • Procházková, Zuzana
  • Pospiech, Matej
  • Saláková, Alena
  • Tremlová, Bohuslava
  • Vorlová, Lenka
  • Gallas, Leo
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1803-2389
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software