About: Lepek v masných výrobcích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pšeničná bílkovina je běžně používaný rostlinný přídavek i při výrobě masných výrobků. Stejně jako jiná rostlinná aditiva je uvedena na seznamu alergenních složek a proto musí být dle národní legislativy její přítomnost označena na obale výrobku. Zejména pro kontrolu dodržování legislativních požadavků ale i pro ochranu osob trpících céliakií jsou důležité přesné a citlivé metody pro průkaz pšeničné bílkoviny. Takovouto citlivou a spolehlivou metodou je např. imunohistochemická metoda, která je dokonce citlivější než referenční metoda ELISA. Pomocí těchto dvou metod bylo v roce 2008 vyšetřeno 103 drobných masných výrobků na výskyt pšeničné bílkoviny, z nichž v 71 výrobcích byla pšeničná bílkovina nalezena, avšak pouze v 9 případech z nich byla uvedená na obale výrobku.
  • Pšeničná bílkovina je běžně používaný rostlinný přídavek i při výrobě masných výrobků. Stejně jako jiná rostlinná aditiva je uvedena na seznamu alergenních složek a proto musí být dle národní legislativy její přítomnost označena na obale výrobku. Zejména pro kontrolu dodržování legislativních požadavků ale i pro ochranu osob trpících céliakií jsou důležité přesné a citlivé metody pro průkaz pšeničné bílkoviny. Takovouto citlivou a spolehlivou metodou je např. imunohistochemická metoda, která je dokonce citlivější než referenční metoda ELISA. Pomocí těchto dvou metod bylo v roce 2008 vyšetřeno 103 drobných masných výrobků na výskyt pšeničné bílkoviny, z nichž v 71 výrobcích byla pšeničná bílkovina nalezena, avšak pouze v 9 případech z nich byla uvedená na obale výrobku. (cs)
  • Wheat protein is a plant supplement commonly used also in meat processing industry. As some other plant supplements it is listed among allergenic food components therefore in compliance with national legislation its presence has to be indicated on the product package. Especially for the controll of abiding by the legislative requirements but also for the protection of coeliatic people exact and sensitive methods for wheat protein demonstration are necessary. Such sensitive and sound method is e. g. immunohistochemical method that is even more sensitive than reference method ELISA. With the help of these two methods 103 small meat products were examined for wheat protein presence in 2008, in 71 products of which wheat protein has been found yet only in 9 cases it was indicated on the product package. (en)
Title
  • Lepek v masných výrobcích
  • Gluten in meat products (en)
  • Lepek v masných výrobcích (cs)
skos:prefLabel
  • Lepek v masných výrobcích
  • Gluten in meat products (en)
  • Lepek v masných výrobcích (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/09:00002403!RIV10-MZE-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1B53004)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 323573
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/09:00002403
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat protein; immunohistochemical method; meat products; detection of foodstuff (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [35843BFFAAA5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 64
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Tremlová, Bohuslava
  • Řezáčová Lukášková, Zuzana
issn
  • 1211-846X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 84 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software