About: Vliv balení na barevné parametry filetů lososa (Salmo salar L.)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to evaluate the colour changes and changes in pH values that occur in the meat of salmon (Salmo salar L.) packaged simply and vacuum. Total examined 120 samples packaged under vacuum and 120 samples of packaged simply. Samples were stored at cold temperature 2 +/- 2 °C and laboratory analysis were conducted 1., 3., 5., 8., 10. and 12. day of storage. The colour was evaluated in the system CIELAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness, pH was measured by pH-meter with needle electrode. The result showed that lightness increased during storage in both packaging, except 3. days. Parameter a* decreased during storage, but on the end of storage increased (more in vacuum package P < 0.01). The pH values did not differ between packaging, except last measurement, pH value of vacuum packaged salmon was statistically lower (P < 0.01). We founded correlation between lightness and pH value. (en)
  • Cílem práce bylo sledovat barevné změny a změny hodnot pH, ke kterým dochází ve svalovině lososa (Salmo salar L.) baleného prostě a vakuově. Celkem bylo vyšetřeno 120 vakuově balených vzorků a 120 vzorků balených prostě. Vzorky byly uchovány v chladícím zařízení při 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly provedeny 1., 3., 5., 8., 10. a 12. den skladování. Barva byla měřena spektrofotometrem Konica Minolta, hodnota pH byla měřena vpichovou elektrodou pomocí digitálního pH-metru. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny v systému CELIAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness. Výsledky ukázaly vzestup světlosti u obou typů balení s výjimkou 3. dne skladování. Parametr a* během skladování klesal, ale ke konci pokusu se zvýšil (vyšší hodnoty u vakuového balení (P < 0.01). Hodnota pH se u jednotlivých balení příliš nelišila s výjimkou posledního dne měření, kdy hodnoty pH u vakuově baleného lososa byly signifikantně nižší (P < 0.01). Byla nalezena korelace mezi hodnotami L* a pH.
  • Cílem práce bylo sledovat barevné změny a změny hodnot pH, ke kterým dochází ve svalovině lososa (Salmo salar L.) baleného prostě a vakuově. Celkem bylo vyšetřeno 120 vakuově balených vzorků a 120 vzorků balených prostě. Vzorky byly uchovány v chladícím zařízení při 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly provedeny 1., 3., 5., 8., 10. a 12. den skladování. Barva byla měřena spektrofotometrem Konica Minolta, hodnota pH byla měřena vpichovou elektrodou pomocí digitálního pH-metru. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny v systému CELIAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness. Výsledky ukázaly vzestup světlosti u obou typů balení s výjimkou 3. dne skladování. Parametr a* během skladování klesal, ale ke konci pokusu se zvýšil (vyšší hodnoty u vakuového balení (P < 0.01). Hodnota pH se u jednotlivých balení příliš nelišila s výjimkou posledního dne měření, kdy hodnoty pH u vakuově baleného lososa byly signifikantně nižší (P < 0.01). Byla nalezena korelace mezi hodnotami L* a pH. (cs)
Title
  • Vliv balení na barevné parametry filetů lososa (Salmo salar L.)
  • Influence of packaging on colour parameters of salmon (Salmo salar L.) fillets (en)
  • Vliv balení na barevné parametry filetů lososa (Salmo salar L.) (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv balení na barevné parametry filetů lososa (Salmo salar L.)
  • Influence of packaging on colour parameters of salmon (Salmo salar L.) fillets (en)
  • Vliv balení na barevné parametry filetů lososa (Salmo salar L.) (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/09:00002151!RIV10-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 349159
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/09:00002151
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • salmon; pH; L*; a*; b*; vacuum packaging; simply packaging (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8DF06D01AB4C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXX.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buchtová, Hana
  • Saláková, Alena
  • Řičánková, Blanka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7148-060-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software