Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to monitor changes in chemical parameters, which are important for shelf life of muscle tissue of salmon (Salmo salar L). Total of 120 samples packed under vacuum and 120 simply packed samples were examined. Samples were stored at refrigerating temperature 2 +/- 2 °C. Chemical analysis TVBN (Total volatile basic nitrogen), N-TMA (Trimethylamine-nitrogen), PV (Peroxide value), FFA (Free fatty acid), MDA (malondialdehyde) were conducted 1., 3., 5., 8., 10. and 12. day of storage. Vacuum packaging positively affected the course of some post-mortalprocesses in salmon flesh, particularly oxidation processes in fats, proved by lower activity of primary and secondary peroxidative changes (Figs. 3 and 4). Proteolytic and lipolytic processes took place in vacuum-packed salmon as well as in salmon packaged simply, at the end of the experiment these processes in vacuum-packed samples were significantly lower, in specific cases statistically significant differences in the values of these (en)
- Cílem práce bylo sledovat změny chemických parametrů, které mají vztah k údržnosti svaloviny lososa (Salmo salar L.). Celkem bylo vyšetřeno 120 vakuově balených vzorků a 120 vzorků balených prostě. Vzorky byly skladovány při chladírenské teplotě 2 +/- 2 °C. Chemické analýzy TVBN (celkové těkavé dusíkaté baze), N-TMA (dusík trimethylamin), PV (peroxidové číslo), FFA (volné mastné kyseliny), MDA (malondialdehyd) byly provedeny 1., 3., 5., 8., 10. a 12. den skladování. Vakuové zabalení pozitivním způsobem ovlivnilo průběh námi sledovaných postmortálních procesů čerstvé svaloviny lososa, především oxidační procesy v tucích. Důkazem je nižší aktivita primárních a sekundárních peroxidačních změn (Graf 3 a 4). Proteolytické a lipolytické procesy probíhaly u vakuově balených lososů obdobně jako u lososa baleného prostě, ke konci experimentu byla intenzita těchto procesů u vakuově balených vzorků výrazně nižší, v konkrétních případech byly zjištěny statisticky významné rozdíly hodnot těchto parametrů (Graf 1
- Cílem práce bylo sledovat změny chemických parametrů, které mají vztah k údržnosti svaloviny lososa (Salmo salar L.). Celkem bylo vyšetřeno 120 vakuově balených vzorků a 120 vzorků balených prostě. Vzorky byly skladovány při chladírenské teplotě 2 +/- 2 °C. Chemické analýzy TVBN (celkové těkavé dusíkaté baze), N-TMA (dusík trimethylamin), PV (peroxidové číslo), FFA (volné mastné kyseliny), MDA (malondialdehyd) byly provedeny 1., 3., 5., 8., 10. a 12. den skladování. Vakuové zabalení pozitivním způsobem ovlivnilo průběh námi sledovaných postmortálních procesů čerstvé svaloviny lososa, především oxidační procesy v tucích. Důkazem je nižší aktivita primárních a sekundárních peroxidačních změn (Graf 3 a 4). Proteolytické a lipolytické procesy probíhaly u vakuově balených lososů obdobně jako u lososa baleného prostě, ke konci experimentu byla intenzita těchto procesů u vakuově balených vzorků výrazně nižší, v konkrétních případech byly zjištěny statisticky významné rozdíly hodnot těchto parametrů (Graf 1 (cs)
|
Title
| - Vliv balení na vybrané chemické parametry svaloviny lososa (Salmo salar L.)
- Vliv balení na vybrané chemické parametry svaloviny lososa (Salmo salar L.) (cs)
- Influence of packaging on chemical parameters of salmon (Salmo salar L.) (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv balení na vybrané chemické parametry svaloviny lososa (Salmo salar L.)
- Vliv balení na vybrané chemické parametry svaloviny lososa (Salmo salar L.) (cs)
- Influence of packaging on chemical parameters of salmon (Salmo salar L.) (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/09:00002150!RIV10-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/09:00002150
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Salmo salar; Free fatty acid; Peroxide value; Total volatile basic nitrogen; Trimethylamine-nitrogen; Malondialdehyde (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - sborník příspěvků XI. konference mladých věděckých pracovníků
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buchtová, Hana
- Řičánková, Blanka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |