About: Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the paper is to determine both quantitative and qualitative change in protein quality (amino acid content) in the product (kernel) which was the result of dehulling of particular varieties of Lupinus species registered in the Czech Republic (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). The level of crude protein was determined (N x 6,25) and the analysis of 16 basic amino acids was performed. By dehulling, at a high degree of probability (P <= 0,01), the content of crude protein increased in the varieties observed, increasing on average from 358,20 g.kg-1 (seed) to 461,90 g.kg-1 (kernel), that is by 23,55 %. With all amino acids observed except alanine (Ala), the increase of crude protein values in the kernel was accompanied by highly cogent (P <= 0,01) increase of the values of the particular amino acids. (en)
  • Cílem předložené studie bylo zjistit, jak se kvantitativně, případně kvalitativně, změní kvalita proteinu (obsah aminokyselin) v produktu (jádro), který vznikl odslupkováním semen jednotlivých odrůd rodu Lupinus registrovaných v České republice (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). Bylo provedeno stanovení hrubého proteinu (N x 6,25) a aminoanalýza 16 základních aminokyselin. Odslupkováním se vysoce průkazně (P <= 0,01) zvýšil obsah hrubého proteinu u sledovaných odrůd v průměru z 358,20 g.kg-1 (semeno) na 461,90 g.kg-1 (jádro), tj. o 23,55 %. U všech sledovaných aminokyselin, vyjma alaninu (Ala), byl vzestup hrubého proteinu v jádře provázen i vysoce průkazným (P <= 0,01) vzestupem jednotlivých aminokyselin.
  • Cílem předložené studie bylo zjistit, jak se kvantitativně, případně kvalitativně, změní kvalita proteinu (obsah aminokyselin) v produktu (jádro), který vznikl odslupkováním semen jednotlivých odrůd rodu Lupinus registrovaných v České republice (AMIGA, APR 82, BOREGINE, BORNAL, BORUTA, LAL, OLEŽKA, PROBOR). Bylo provedeno stanovení hrubého proteinu (N x 6,25) a aminoanalýza 16 základních aminokyselin. Odslupkováním se vysoce průkazně (P <= 0,01) zvýšil obsah hrubého proteinu u sledovaných odrůd v průměru z 358,20 g.kg-1 (semeno) na 461,90 g.kg-1 (jádro), tj. o 23,55 %. U všech sledovaných aminokyselin, vyjma alaninu (Ala), byl vzestup hrubého proteinu v jádře provázen i vysoce průkazným (P <= 0,01) vzestupem jednotlivých aminokyselin. (cs)
Title
  • Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu
  • Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu (cs)
  • Effect of dehulled lupin seeds on increase of protein nutritive value (en)
skos:prefLabel
  • Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu
  • Vliv odslupkovaných lupinových semen na zvýšení nutriční hodnoty proteinu (cs)
  • Effect of dehulled lupin seeds on increase of protein nutritive value (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/08:00001980!RIV09-MZE-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG60142)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 403177
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/08:00001980
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lupin; seed; dehulling; protein; amino acids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DBEC4A50D0FD]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník Dni výživy a veterinárnej dietetiky VIII.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Herzig, Ivan
  • Straková, Eva
  • Suchý, Pavel
  • Večerek, Vladimír
  • Macháček, M.
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-079-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software