About: Sledování biologických vlastností Staphylococcus aureus v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologického zpracování.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • S. aureus je důležitým etiologickým agens v mléce a mléčných výrobcích, především vzhledem k možnosti tvořit stafylokokový enterotoxin, který může být příčinou vzniku alimentárních intoxikací u konzumentů. Cílem této studie bylo hodnocení růstu S. aureus a posouzení tvorby toxinů v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologie výroby. V modelových experimentech bylo použito syrové mléko, zaočkované vždy jedním z pěti kmenů S. aureus izolovaných z mléka a mléčných výrobků a produkujících stafylokokové enterotoxiny (SEs) typu A, B nebo C. SEs byly detekovány fluorescenční imunologickou metodou ELFA (VIDAS). Z výsledků studie vyplývá, že k výrobě čerstvých sýrů neobsahujících stafylokokové enterotoxiny, nelze použít mléko s počty S. aureus vyššími než 105 KTJ.g-1. Dalším krokem snižujícím počty bakterií včetně stafylokoků, je tepelné ošetření (pasterace) mléka používaného k výrobě čerstvých sýrů. Základním předpokladem výroby bezpečné potraviny je tedy především dodržování chladírenského řetězce (4 - 8 °
  • S. aureus je důležitým etiologickým agens v mléce a mléčných výrobcích, především vzhledem k možnosti tvořit stafylokokový enterotoxin, který může být příčinou vzniku alimentárních intoxikací u konzumentů. Cílem této studie bylo hodnocení růstu S. aureus a posouzení tvorby toxinů v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologie výroby. V modelových experimentech bylo použito syrové mléko, zaočkované vždy jedním z pěti kmenů S. aureus izolovaných z mléka a mléčných výrobků a produkujících stafylokokové enterotoxiny (SEs) typu A, B nebo C. SEs byly detekovány fluorescenční imunologickou metodou ELFA (VIDAS). Z výsledků studie vyplývá, že k výrobě čerstvých sýrů neobsahujících stafylokokové enterotoxiny, nelze použít mléko s počty S. aureus vyššími než 105 KTJ.g-1. Dalším krokem snižujícím počty bakterií včetně stafylokoků, je tepelné ošetření (pasterace) mléka používaného k výrobě čerstvých sýrů. Základním předpokladem výroby bezpečné potraviny je tedy především dodržování chladírenského řetězce (4 - 8 ° (cs)
  • S. aureus is an important etiological agent in milk and milk products, mostly capable to produce staphylococcal enterotoxins which can cause food borne intoxications in the consumers. The aim of this study was to trace growth of S. aureus and toxin production in soft cheeses during the technological processing. Raw milk inoculated by one of the five S. aureus strains isolated from milk and milk products were used in the model experiments.. All the strains were the producers of staphylococcal enterotoxins (SEs) type A, B or C. SEs were detected by the fluorescent immunological method ELFA (MiniVIDAS). This study showed that the amount of SEs varied among tested strains and phases of the technological process. The SEs were detected in soft cheese made from pasteurized milk inoculated by S. aureus in the counts 2,9.105 CFU.g-1. Prevention of S. aureus contamination and multiplication during the process plan is needed for the production of safe soft cheeses. The most important enterotoxin dose build-up (en)
Title
  • Sledování biologických vlastností Staphylococcus aureus v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologického zpracování.
  • Monitoring of biological characteristics of Staphylococcus aureus in soft cheeses during their technological processing (en)
  • Sledování biologických vlastností Staphylococcus aureus v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologického zpracování. (cs)
skos:prefLabel
  • Sledování biologických vlastností Staphylococcus aureus v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologického zpracování.
  • Monitoring of biological characteristics of Staphylococcus aureus in soft cheeses during their technological processing (en)
  • Sledování biologických vlastností Staphylococcus aureus v čerstvých sýrech v průběhu jejich technologického zpracování. (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/07:00001333!RIV08-MSM-16270___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 113-117
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 450275
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/07:00001333
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • milk products; enterotoxin; bacteria; technological processing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0DD64C363FF6]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník XXXVII. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janštová, Bohumíra
  • Karpíšková, Renata
  • Pospíšilová, Markéta
  • Necidová, Lenka
  • Dušková, Marta
  • Strejček, Jan
  • Belušíková, Zora
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-024-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software