Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V této studii jsme se zabývali stanovením hydroxymethylfurfuralu (HMF) a jemu příbuzných látek (furfuralu, methylfurfuralu a furylmethylketonu), které mohou vznikat v průběhu tepelného ošetření mléka. Zavedli jsme metodu ke stanovení těchto látek v mléce pomocí HPLC na základě již dříve zavedené metody pro stanovení HMF v medu. Vyšetřili jsme vzorky UHT mléka různé tučnosti pocházející od různých výrobců z ČR. Obsah HMF se v těchto vzorcích mléka pohyboval v rozmezí hodnot 21,2 - 66,8 ?g.(100 ml)-1, obsah furfuralu (F) v rozmezí hodnot 1,0 - 9,8 ?g.(100 ml)-1. Koncentrace dalších dvou stanovovaných látek byly pod mezí detekce metody. Zjistili jsme, že obsah tuku v mléce nemá vliv na množství HMF ani na množství F. (cs)
- In this study was determined content of hydroxymethylfurfural (HMF) and related compounds (furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk. The samples of milk were sorted according to fatness (fat-extracted milk - 8 samples, half-fat milk - 10 samples, whole milk - 4 samples). Furfural compounds content was determined using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from 21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100 ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. It was found that fat content in milk did not influence neither HMF content nor F content.
- In this study was determined content of hydroxymethylfurfural (HMF) and related compounds (furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk. The samples of milk were sorted according to fatness (fat-extracted milk - 8 samples, half-fat milk - 10 samples, whole milk - 4 samples). Furfural compounds content was determined using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from 21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100 ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. It was found that fat content in milk did not influence neither HMF content nor F content. (en)
|
Title
| - Content of hydroxymethylfurfural and related compounds in milk
- Obsah hydroxymethylfurfuralu a příbuzných látek v mléce (cs)
- Content of hydroxymethylfurfural and related compounds in milk (en)
|
skos:prefLabel
| - Content of hydroxymethylfurfural and related compounds in milk
- Obsah hydroxymethylfurfuralu a příbuzných látek v mléce (cs)
- Content of hydroxymethylfurfural and related compounds in milk (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/07:00001327!RIV08-MSM-16270___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/07:00001327
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - milk; hydroxymethylfurfural; furfural; methylfurfural; furylmethylcetone; fatness (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Borkovcová, Ivana
- Vorlová, Lenka
- Bartáková, Klára
- Chocholáčová, Markéta
- Krčková, Lucie
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |