Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In this study was determined content of furfural compounds (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from 21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100 ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. Then the samples were heated on 5 various conditions (temperature 60, 80 and 100 °C; time 0, 5, 10 minutes). It was found that HMF content increased direct proportionaly and statistical significantly. But F content varied during heating statistical insignificantly.
- In this study was determined content of furfural compounds (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from 21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100 ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. Then the samples were heated on 5 various conditions (temperature 60, 80 and 100 °C; time 0, 5, 10 minutes). It was found that HMF content increased direct proportionaly and statistical significantly. But F content varied during heating statistical insignificantly. (en)
- V této studii byl stanoven obsah furfuralových sloučenin (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) a furylmethylketon (FMC)) v UHT mléce pomocí metody RP-HPLC s UV detekcí. Obsah HMF se pohyboval v rozmezí od 21,2 do 66,8 ?g.(100 ml)-1, obsah F od 1,0 do 9,8 ?g.(100 ml)-1. V analyzovaných vzorcích nebyly detekovány MF a FMC. Vzorky UHT mléka byly dále zahřívány při 5 různých podmínkách (teploty 60, 80 a 100 °C; čas 0, 5, 10 minut). Bylo zjištěno, že obsah hydroxymethylfurfuralu, který je potenciálním karcinogenem, vzrůstá při zahřívání mléka přímo úměrně se zvyšující se teplotou a délkou jejího působení, zatímco furfural, který je další sloučeninou vznikající v průběhu Maillardovy reakce, v průběhu zahřívání kolísá bez známky pravidelnosti. (cs)
|
Title
| - Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation
- Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation (en)
- Vliv tepelného ošetření mléka na vznik furfuralových sloučenin (cs)
|
skos:prefLabel
| - Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation
- Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation (en)
- Vliv tepelného ošetření mléka na vznik furfuralových sloučenin (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/07:00001326!RIV08-MSM-16270___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/07:00001326
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - milk; heat; treatment; furfural; hydroxymethylfurfural (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXVIII 2007
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Borkovcová, Ivana
- Vorlová, Lenka
- Bartáková, Klára
- Chocholáčová, Markéta
- Krčková, Lucie
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Univerzita veterinárného lekárstva Košice
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |