Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo sledování frekvence výskytu a druhového zastoupení enterokoků v potravinách rostlinného původu určených k přímé spotřebě. Celkem bylo vyšetřeno 240 vzorků ovoce a zeleniny odebraných v tržní síti a v domácnostech České republiky. Pozitivní nález enterokoků byl zaznamenán u zeleniny (69,51 %) i ovoce (37,50 %). Rozdílu četnosti nálezu enterokoků mezi oběma sledovanými skupinami byl statisticky vysoce významný (na hladině významnosti P < 0,01). Metodou PCR bylo identifikováno celkem 8 druhů enterokoků. Nejčastěji izolovanými druhy v zelenině byly E. casseliflavus (35,26 %), E. faecium (28,95 %) a E. faecalis (11,05 %), v ovoci potom E. casseliflavus (44,45 %) a E. faecium (33,33 %). Rozdíl četnosti E. casseliflavus, E. faecium a E. faecalis mezi zeleninou a ovocem nebyl na hladině významnosti P > 0,05 statisticky významný.
- Cílem práce bylo sledování frekvence výskytu a druhového zastoupení enterokoků v potravinách rostlinného původu určených k přímé spotřebě. Celkem bylo vyšetřeno 240 vzorků ovoce a zeleniny odebraných v tržní síti a v domácnostech České republiky. Pozitivní nález enterokoků byl zaznamenán u zeleniny (69,51 %) i ovoce (37,50 %). Rozdílu četnosti nálezu enterokoků mezi oběma sledovanými skupinami byl statisticky vysoce významný (na hladině významnosti P < 0,01). Metodou PCR bylo identifikováno celkem 8 druhů enterokoků. Nejčastěji izolovanými druhy v zelenině byly E. casseliflavus (35,26 %), E. faecium (28,95 %) a E. faecalis (11,05 %), v ovoci potom E. casseliflavus (44,45 %) a E. faecium (33,33 %). Rozdíl četnosti E. casseliflavus, E. faecium a E. faecalis mezi zeleninou a ovocem nebyl na hladině významnosti P > 0,05 statisticky významný. (cs)
- 240 ready-to-eat foods (vegetables and fruits) from the retail market and households in the Czech Republic were investigated for the presence and species diversity of enterococci. Enterococci were found in both vegetables (69,51 %) and fruits (37,50 %). Differences of enterococci frequency between both monitored groups were statistically highly significant (on the significant level P < 0,01). 8 different species of enterococci were identified by PCR method. The most frequently isolated ones were E. casseliflavus (35,26 %), E. faecium (28,95 %) and E. faecalis (11,05 %) in vegetables, E. casseliflavus (44,45 %) and E. faecium (33,33 %) in fruits. The frequency of E. casseliflavus, E. faecium and E. faecalis in vegetables and fruits wasn´t statistically highly significant (on the significant level P > 0,05). (en)
|
Title
| - Výskyt enterokoků v potravinách rostlinného původu určených k přímé spotřebě.
- Occurence of enterococci in ready-to-eat vegetable foodstuffs. (en)
- Výskyt enterokoků v potravinách rostlinného původu určených k přímé spotřebě. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Výskyt enterokoků v potravinách rostlinného původu určených k přímé spotřebě.
- Occurence of enterococci in ready-to-eat vegetable foodstuffs. (en)
- Výskyt enterokoků v potravinách rostlinného původu určených k přímé spotřebě. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/07:00001239!RIV08-MSM-16270___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/07:00001239
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - enterococci; vegetables; fruits (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - sborník XXXVII. Lenfeldovy a Höklovy dny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Karpíšková, Renata
- Necidová, Lenka
- Cupáková, Šárka
- Dušková, Marta
- Hrabovská, Andrea
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |