Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to find out whether and how the presence of water blooms of cyanobacteria affects the quality of fish meat, its biochemical composition including the spectrum of fatty acids and amino acids and the concentration of microcystin LR in muscles. Bioindicators of the oxidative stress were monitored in hepatopancreas. The common carp not consuming cyanobacteria and the silver carp eating but only to a certain degree digesting cyanobacteria were selected as experimental fish. Muscles of the silver carp showed marked changes such as a higher level of water and a lower level of lipids and proteins. Changes concerned also the spectrum of fatty acids in both species. The ratio of n-3/n-6 polyunsaturated fatty acids was lower. Microcystins were accumulated in muscles during exposition. The serious fall of microcystins in muscles was detected already within 14 days after removal into the water without microcystins. The calculated hazard index was about 0.4 in the silver carp and about 0. (en)
- Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa, a to jeho biochemické složení včetně spektra MK a AMK a jaká je koncentrace microcystinu LR ve svalovině. Součástí detekce poškození organismu cyanotoxiny bylo i sledování bioindikátorů oxidativního stresu v hepatopankreatu. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svaloviny bylo ovlivněno u tolstolobika, kde došlo ke zvýšení obsahu vody a snížení obsahu tuku a proteinů. U obou sledovaných druhů došlo ke statisticky významným změnám ve spektru mastných kyselin, což se statisticky odrazilo zejména v poměru n-3/n-6 (snížení u pokusných skupin). Během expozice došlo k akumulaci určitého množství microcystinů ve svalovině, po přemístění do vody bez microcystinů došlo k podstatnému poklesu koncentrací již do 14 dnů. Hazadr index se pohyboval okolo 0,4 u tolstolobika a 0,2 u kap
- Cílem naší studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje přítomnost vodního květu sinic kvalitu rybího masa, a to jeho biochemické složení včetně spektra MK a AMK a jaká je koncentrace microcystinu LR ve svalovině. Součástí detekce poškození organismu cyanotoxiny bylo i sledování bioindikátorů oxidativního stresu v hepatopankreatu. Jako pokusný druh byl vybrán kapr obecný, který sinice nepřijímá a netráví a tolstolobik bílý, který sinice přijímá, ale tráví pouze omezeně. Chemické složení svaloviny bylo ovlivněno u tolstolobika, kde došlo ke zvýšení obsahu vody a snížení obsahu tuku a proteinů. U obou sledovaných druhů došlo ke statisticky významným změnám ve spektru mastných kyselin, což se statisticky odrazilo zejména v poměru n-3/n-6 (snížení u pokusných skupin). Během expozice došlo k akumulaci určitého množství microcystinů ve svalovině, po přemístění do vody bez microcystinů došlo k podstatnému poklesu koncentrací již do 14 dnů. Hazadr index se pohyboval okolo 0,4 u tolstolobika a 0,2 u kap (cs)
|
Title
| - Ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (cyprinus carpio) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) cyanobacteriemi.
- Ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (cyprinus carpio) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) cyanobacteriemi. (cs)
- Intenference in nutritive value of muscle of common carp (Cyprinus carpio) and silver carp (Hypophthalmichtys molitrix) by cyanobacteria. (en)
|
skos:prefLabel
| - Ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (cyprinus carpio) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) cyanobacteriemi.
- Ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny kapra obecného (cyprinus carpio) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix) cyanobacteriemi. (cs)
- Intenference in nutritive value of muscle of common carp (Cyprinus carpio) and silver carp (Hypophthalmichtys molitrix) by cyanobacteria. (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/07:00001186!RIV08-MSM-16270___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/07:00001186
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Fatty acids; aminoacids; hazard index; bioindicators (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bláha, Luděk
- Hilscherová, Klára
- Kopp, Radovan
- Mareš, Jan
- Pašková, Veronika
- Adamovský, Ondřej
- Navrátil, Stanislav
- Palíková, Miroslava
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |