About: Vliv teploty na obsah biogenních aminů během skladování sýrů zrajících pod mazem     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této studie je sledování obsahu biogenních aminů (BA) u sýrů zrajících pod mazem (Olomoucké tvarůžky). U 180 vzorků tvarůžků byl sledován vliv skladování po dobu 7 týdnů při dvou různých teplotách, 5 0C a 20 0C na profil hygienicky významných BA. Histamin, tyramin, putrescin a kadaverin byly hlavními BA, kdežto obsahy tryptaminu, sperminu a spermidinu byly nízké. 2-phenylethylamin nebyl prokázán. Celkově se obsah BA během skladování zvyšoval, a to v závislosti na teplotě. Znalost vlivu skladování při různých teplotách na tvorbu BA je důležitým faktorem k posouzení zdravotního rizika spojeného s konzumací těchto sýrů.
  • Cílem této studie je sledování obsahu biogenních aminů (BA) u sýrů zrajících pod mazem (Olomoucké tvarůžky). U 180 vzorků tvarůžků byl sledován vliv skladování po dobu 7 týdnů při dvou různých teplotách, 5 0C a 20 0C na profil hygienicky významných BA. Histamin, tyramin, putrescin a kadaverin byly hlavními BA, kdežto obsahy tryptaminu, sperminu a spermidinu byly nízké. 2-phenylethylamin nebyl prokázán. Celkově se obsah BA během skladování zvyšoval, a to v závislosti na teplotě. Znalost vlivu skladování při různých teplotách na tvorbu BA je důležitým faktorem k posouzení zdravotního rizika spojeného s konzumací těchto sýrů. (cs)
  • Biogenic amines have been detected in several cheeses, mainly histamine (HIS), tyramine (TYR), tryptamine (TRY), putrescine (PUT), cadaverine (CAD), 2-phenylethylamine (PEA), spermine (SPN) and spermidine (SPD), resp. The objectives of this study were to investigate the BA contents of cheese maturing under grease (%22Olomoucké tvarůžky%22). For 7 weeks the effect of storage at two different temperatures (5 0C and 20 0C) on the profil of BA was studied using 180 samples of cheese. HIS, TYR, PUT and CAD were the main BAs, while TRY, SPN and SPD concetrations were very low along the storage. PEA in cheese wasn´t detected. Total amine content increased througout storage with direct influence by temperature. The knowledge the effect of temperature by storage on BA formation in cheese is necessary to make an assesment of the health hazard arising from the consumption of these products by susceptible individuals. (en)
Title
  • Vliv teploty na obsah biogenních aminů během skladování sýrů zrajících pod mazem
  • Vliv teploty na obsah biogenních aminů během skladování sýrů zrajících pod mazem (cs)
  • Influence of temperature on biogenic amines content in cheese maturing under grease during storage (en)
skos:prefLabel
  • Vliv teploty na obsah biogenních aminů během skladování sýrů zrajících pod mazem
  • Vliv teploty na obsah biogenních aminů během skladování sýrů zrajících pod mazem (cs)
  • Influence of temperature on biogenic amines content in cheese maturing under grease during storage (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/06:00000956!RIV07-MSM-16270___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 95-96
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 506831
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/06:00000956
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cheese; biogenic amines; temperature; content (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [16A3E3FDD24A]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra, SR
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník IV. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s mezinarodnou účasťou na FBP
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vorlová, Lenka
  • Standarová, Eva
  • Cupáková, Šárka
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 80-8069-691-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 76 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software