Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem studie bylo stanovení hlavních složek pasterovaného kozího mléka pomocí NIR spektroskopie. Byly vytvořeny kalibrační modely, které byly posouzeny na základě hodnot korelačních koeficientů (R) a standardní chyby kalibrace (SEC). Byla zjištěny hodnoty: R = 0,968 a SEC = 0,087 pro tuk, R = 0,984 a SEC = 0,008 pro laktózu,R = 0,985 a SEC = 0,025 pro bílkovinu, R = 0,966 a SEC = 0,113 pro sušinu, R = 0,897 a SEC = 0,073 pro tukuprostou sušinu a R = 0,989 a SEC = 0,102 pro titrační kyselost. Vytvoření modely byly ověřeny křížovou validací. FT-NIR představuje vhodnou techniku pro stanovení složek pasterovaného kozího mléka.
- Cílem studie bylo stanovení hlavních složek pasterovaného kozího mléka pomocí NIR spektroskopie. Byly vytvořeny kalibrační modely, které byly posouzeny na základě hodnot korelačních koeficientů (R) a standardní chyby kalibrace (SEC). Byla zjištěny hodnoty: R = 0,968 a SEC = 0,087 pro tuk, R = 0,984 a SEC = 0,008 pro laktózu,R = 0,985 a SEC = 0,025 pro bílkovinu, R = 0,966 a SEC = 0,113 pro sušinu, R = 0,897 a SEC = 0,073 pro tukuprostou sušinu a R = 0,989 a SEC = 0,102 pro titrační kyselost. Vytvoření modely byly ověřeny křížovou validací. FT-NIR představuje vhodnou techniku pro stanovení složek pasterovaného kozího mléka. (cs)
- Determination of major components of foodstuff by classical analytical methods is slow and expensive. The main advantages of near-infrared spectroscopy for food analysis lie in its speed, the absence of the use of chemicals. The aim of our study was to determine the major components of pasteurized goat milk by NIR spectroscopy. For monitored components was created calibration models, which was evaluated statisticaly on the basis of correlation coeficients (R) and standard errors of calibrations (SEC). Follwing statistical values were obtained: R = 0.968 and SEC = 0.087 for fat content, R = 0.984 and SEC = 0.008 for lactose, R = 0.985 and SEC = 0.025 for proteins, R = 0.966 and SEC = 0.113 for total solids, R = 0.897 and SEC = 0.073 for non-fat solids and R = 0.989 and SEC = 0.102 for titratable acidity. The developed calibration models were verified by cross-validation. Study showed, that FT-NIR is a potentially usefull technique for evaluating of pasteurized goat milk composition. (en)
|
Title
| - Využití FT-NIR v analýze pasterovaného kozího mléka
- Využití FT-NIR v analýze pasterovaného kozího mléka (cs)
- Application of FT-NIR to the analysis of pasteurized goat's milk (en)
|
skos:prefLabel
| - Využití FT-NIR v analýze pasterovaného kozího mléka
- Využití FT-NIR v analýze pasterovaného kozího mléka (cs)
- Application of FT-NIR to the analysis of pasteurized goat's milk (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/06:00000926!RIV07-MSM-16270___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/06:00000926
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - goat's milk; composition; NIR (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - sborník Mléko a sýry 2006
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dračková, Michaela
- Janštová, Bohumíra
- Navrátilová, Pavlína
- Vorlová, Lenka
- Hadra, Luboš
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |