Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem studie bylo stanovení obsahu cholesterolu ve vejcích domácích a z tržní sítě, s následným využitím získaných hodnot pro kalibraci FT-NIR. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,01) obsahu cholesterolu ve vejcích, vyjádřeno jako mg/100 g žloutku, mg.g-1 vejce, mg na vejce a mg/100g vaječné hmoty. Průměrný obsah cholesterolu byl 205,07 +/- 52,50 mg pro domácí vejce a 183,15 +/- 45,95 mg pro vejce z tržní sítě. Pro kalibraci FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS) bylo použito 65 žloutků. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačního koeficientu (R) = 0,996 a směrodatné odchylky kalibrace (SEC) = 212. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi referenčními hodnotami a vypočítanými hodnotami pomocí FT-
- Cílem studie bylo stanovení obsahu cholesterolu ve vejcích domácích a z tržní sítě, s následným využitím získaných hodnot pro kalibraci FT-NIR. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,01) obsahu cholesterolu ve vejcích, vyjádřeno jako mg/100 g žloutku, mg.g-1 vejce, mg na vejce a mg/100g vaječné hmoty. Průměrný obsah cholesterolu byl 205,07 +/- 52,50 mg pro domácí vejce a 183,15 +/- 45,95 mg pro vejce z tržní sítě. Pro kalibraci FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS) bylo použito 65 žloutků. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačního koeficientu (R) = 0,996 a směrodatné odchylky kalibrace (SEC) = 212. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi referenčními hodnotami a vypočítanými hodnotami pomocí FT- (cs)
- The aim of this study was to determine the actual cholesterol content in the eggs from small and factory farming and to use this values for calibration FT-NIR. There was significant difference (p < 0.01) in the cholesterol levels of eggs in terms of mg per 100 g of yolk, mg.g-1 egg, mg per egg and mg per 100 g of fresh egg matter. The average content of cholesterol per egg was 205.07 +/- 52.50 mg for small farming eggs and 183.15 +/- 45.95 mg for factory farming eggs. Sixty five samples of yolk egg was used to calibrate the FT-NIR by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: corelation coefficient (R) = 0.996 and standard error of calibration (SEC) = 212. The calibration models developed was verified by cross validation. There was no significant difference between calibration and cross validation. (en)
|
Title
| - Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR
- Monitoring of cholesterol content in eggs by FT-NIR (en)
- Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR (cs)
|
skos:prefLabel
| - Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR
- Monitoring of cholesterol content in eggs by FT-NIR (en)
- Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/06:00000922!RIV07-MSM-16270___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/06:00000922
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Cholesterol; egg; FT-NIR; HPLC (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - sborník Hygiena alimentorum XXVII
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Borkovcová, Ivana
- Dračková, Michaela
- Vorlová, Lenka
- Breineková, Klára
- Hadra, Luboš
- Vrbová, Sylvie
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Univerzita veterinárného lekárstva Košice
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |