About: Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem studie bylo stanovení obsahu cholesterolu ve vejcích domácích a z tržní sítě, s následným využitím získaných hodnot pro kalibraci FT-NIR. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,01) obsahu cholesterolu ve vejcích, vyjádřeno jako mg/100 g žloutku, mg.g-1 vejce, mg na vejce a mg/100g vaječné hmoty. Průměrný obsah cholesterolu byl 205,07 +/- 52,50 mg pro domácí vejce a 183,15 +/- 45,95 mg pro vejce z tržní sítě. Pro kalibraci FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS) bylo použito 65 žloutků. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačního koeficientu (R) = 0,996 a směrodatné odchylky kalibrace (SEC) = 212. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi referenčními hodnotami a vypočítanými hodnotami pomocí FT-
  • Cílem studie bylo stanovení obsahu cholesterolu ve vejcích domácích a z tržní sítě, s následným využitím získaných hodnot pro kalibraci FT-NIR. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,01) obsahu cholesterolu ve vejcích, vyjádřeno jako mg/100 g žloutku, mg.g-1 vejce, mg na vejce a mg/100g vaječné hmoty. Průměrný obsah cholesterolu byl 205,07 +/- 52,50 mg pro domácí vejce a 183,15 +/- 45,95 mg pro vejce z tržní sítě. Pro kalibraci FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS) bylo použito 65 žloutků. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačního koeficientu (R) = 0,996 a směrodatné odchylky kalibrace (SEC) = 212. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi referenčními hodnotami a vypočítanými hodnotami pomocí FT- (cs)
  • The aim of this study was to determine the actual cholesterol content in the eggs from small and factory farming and to use this values for calibration FT-NIR. There was significant difference (p < 0.01) in the cholesterol levels of eggs in terms of mg per 100 g of yolk, mg.g-1 egg, mg per egg and mg per 100 g of fresh egg matter. The average content of cholesterol per egg was 205.07 +/- 52.50 mg for small farming eggs and 183.15 +/- 45.95 mg for factory farming eggs. Sixty five samples of yolk egg was used to calibrate the FT-NIR by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: corelation coefficient (R) = 0.996 and standard error of calibration (SEC) = 212. The calibration models developed was verified by cross validation. There was no significant difference between calibration and cross validation. (en)
Title
  • Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR
  • Monitoring of cholesterol content in eggs by FT-NIR (en)
  • Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR (cs)
skos:prefLabel
  • Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR
  • Monitoring of cholesterol content in eggs by FT-NIR (en)
  • Sledování obsahu cholesterolu ve vejcích pomocí FT-NIR (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/06:00000922!RIV07-MSM-16270___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 291-294
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 499726
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/06:00000922
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Cholesterol; egg; FT-NIR; HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AE8B2B05422B]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník Hygiena alimentorum XXVII
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Borkovcová, Ivana
  • Dračková, Michaela
  • Vorlová, Lenka
  • Breineková, Klára
  • Hadra, Luboš
  • Vrbová, Sylvie
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 80-7148-055-X
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software