About: Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Honey is a very valuable food of animal origin for its protective effects. And because honey is consumed in its natural form without additives or without being fundamentally modified by processing technologies, the issue of honey quality and safety is of such a great importance. Hydroxymethylfurfural (HMF) content is one of the most important parameter of honey quality. For that reason, this study investigates HMF content changes caused by different ways of honey storage and microwave heating in order to extend our knowledge of how different honey processing and handling techniques may influence honey quality and safety parameters. The HMF content was determined in fresh honeys and than once more after 8 and 21 months. The honeys were stored during these 21 months by three methods: at laboratory temperature on the light, at laboratory temperature in the dark and in the refrigerator. HMF content increased (p < 0.01) in honeys stored at laboratory temperature on the light and in the dark, but in the (en)
  • Vzhledem k tomu, že med je se svými protektivními účinky velmi cennou potravinou živočišného původu, která se ke spotřebiteli dostává v přirozené podobě bez přísad a zásadních technologických úprav, je otázka jakosti a zdravotní nezávadnosti medu velmi důležitá. Obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) je jedním z nejvýznamnějších parametrů jakosti medu. Proto tato studie sleduje změnu obsahu HMF vlivem různých způsobů skladování a mikrovlnného ohřevu medu za účelem rozšíření znalostí týkajících se ovlivnění parametrů jakosti a zdravotní nezávadnosti vlivem různých způsobů manipulace s medem. Obsah HMF byl stanoven v čerstvých medech a pak znovu po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo při třech různých podmínkách, a to při laboratorní teplotě na světle, při laboratorní teplotě ve tmě a v chladničce. Obsah HMF vzrůstal statisticky vysoce významně (p < 0,01) při skladování medu při laboratorní teplotě na světle a ve tmě, ale v chladničce ne. Jako nejlepší způsob skladování medu bylo tedy shledáno sk
  • Vzhledem k tomu, že med je se svými protektivními účinky velmi cennou potravinou živočišného původu, která se ke spotřebiteli dostává v přirozené podobě bez přísad a zásadních technologických úprav, je otázka jakosti a zdravotní nezávadnosti medu velmi důležitá. Obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) je jedním z nejvýznamnějších parametrů jakosti medu. Proto tato studie sleduje změnu obsahu HMF vlivem různých způsobů skladování a mikrovlnného ohřevu medu za účelem rozšíření znalostí týkajících se ovlivnění parametrů jakosti a zdravotní nezávadnosti vlivem různých způsobů manipulace s medem. Obsah HMF byl stanoven v čerstvých medech a pak znovu po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo při třech různých podmínkách, a to při laboratorní teplotě na světle, při laboratorní teplotě ve tmě a v chladničce. Obsah HMF vzrůstal statisticky vysoce významně (p < 0,01) při skladování medu při laboratorní teplotě na světle a ve tmě, ale v chladničce ne. Jako nejlepší způsob skladování medu bylo tedy shledáno sk (cs)
Title
  • Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)
  • Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey (en)
  • Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey) (cs)
skos:prefLabel
  • Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)
  • Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey (en)
  • Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey) (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/06:00000901!RIV07-MSM-16270___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 28-32
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 510110
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/06:00000901
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • honey; hydroxymethylfurfural; storage; microwave heating; manipulation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [17FF3A4CED2A]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Borkovcová, Ivana
  • Vorlová, Lenka
  • Kalábová, Klára
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 80-8069-767-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software