About: Biogenní aminy jako markery čerstvosti ve svalovině sladkovodních ryb.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem studie bylo na základě chemických a organoleptických vlastností zhodnotit účinky skladovacích teplot (3 +/- 2 ºC a 24 ºC) na trvanlivost a bezpečnost kapra obecného (Caprinus carpio), tolstolobika obecného (Hypophthalmichthus molitrix) a pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss). Obsah histaminu byl stanoven pomocí vysoko účinné kapalinové chromatografie (HPLC) na reverzní fázi v gradientovým režimu. Toxikologicky významná hladina histaminu byla zjištěna pouze u vzorků ryb, které byly nevhodné pro lidský konzum. Při kontrole nemůže monitoring histaminu nahradit senzorické ani bakteriologické testy.
  • Cílem studie bylo na základě chemických a organoleptických vlastností zhodnotit účinky skladovacích teplot (3 +/- 2 ºC a 24 ºC) na trvanlivost a bezpečnost kapra obecného (Caprinus carpio), tolstolobika obecného (Hypophthalmichthus molitrix) a pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss). Obsah histaminu byl stanoven pomocí vysoko účinné kapalinové chromatografie (HPLC) na reverzní fázi v gradientovým režimu. Toxikologicky významná hladina histaminu byla zjištěna pouze u vzorků ryb, které byly nevhodné pro lidský konzum. Při kontrole nemůže monitoring histaminu nahradit senzorické ani bakteriologické testy. (cs)
  • The present study was undertaken to assess the effect of storage temperatures on the shelf life and safety of carp (Caprinus carpio), big-head (Hypophthalmichthus molitrix) and trout (Oncorhynchus mykiss) by studying the changes in chemical and organoleptical attributes. Organoleptic properties, whereas one aspekt of its safety was determined through histamine development during storage at 3 +/- 2 ºC and 24 ºC. A high-performance liquid chromatography (HPLC) metod was used for determination of histamine. This amine was separated as dansyl chloride derivative in 26 min on a reversed-phase LC column using a binary elution gradient.Toxicological levels of histamine were found only when fish became unsuitable for human consumption. In inspection histamine monitoring can not compensate sensorial and bacteriological tests. (en)
Title
  • Biogenní aminy jako markery čerstvosti ve svalovině sladkovodních ryb.
  • Biogenní aminy jako markery čerstvosti ve svalovině sladkovodních ryb. (cs)
  • Biogenic amines as a freshness markers in freshwater fish muscle (en)
skos:prefLabel
  • Biogenní aminy jako markery čerstvosti ve svalovině sladkovodních ryb.
  • Biogenní aminy jako markery čerstvosti ve svalovině sladkovodních ryb. (cs)
  • Biogenic amines as a freshness markers in freshwater fish muscle (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/05:00000096!RIV06-MSM-16270___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 32-35
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 513861
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/05:00000096
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biogenic amines; freshwater fish; storage; HPLC; microbiological (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FBFCA279ECB8]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • VII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vorlová, Lenka
  • Karpíšková, Renata
  • Kordiovská, Pavlína
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VFU Brno
https://schema.org/isbn
  • 80-7305-527-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software