About: Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita metodou minimální inhibiční koncentrace u 37 vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od včelařů z ČR. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Dále byly u těchto vzorků medů stanoveny hodnoty ukazatelů stáří a nevhodného a nežádoucího tepelného ošetření, a to aktivita enzymů (invertázy a diastázy) a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), s cílem nalézt případné korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a těmito parametry. Bylo zjištěno, že antibakteriální aktivita je zřejmě v určité korelaci s aktivitou invertázy a diastázy a že se jeví určitý trend souvislosti s koncentrací HMF.
  • V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita metodou minimální inhibiční koncentrace u 37 vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od včelařů z ČR. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Dále byly u těchto vzorků medů stanoveny hodnoty ukazatelů stáří a nevhodného a nežádoucího tepelného ošetření, a to aktivita enzymů (invertázy a diastázy) a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), s cílem nalézt případné korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a těmito parametry. Bylo zjištěno, že antibakteriální aktivita je zřejmě v určité korelaci s aktivitou invertázy a diastázy a že se jeví určitý trend souvislosti s koncentrací HMF. (cs)
  • In this study was determined the antibacterial activity of 37 honeys, which were obtained directly from Czech beekeepers from the harvest of 2003. We used MIC (minimal inhibitory concentration) method and set strains Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus. Values of indicators of age and thermal treatment (invertase and diastase activity and content of hydroxymethylfurfural) of honey were determined too. The aim was to find out whether there are correlation relations between the antibacterial activity of honey and these parameters.It was found correlation between antibacterial activity and invertase and diastase activity. Certain trend of dependence between the antibacterial activity and concentration of HMF appears. (en)
Title
  • Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření
  • Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření (cs)
  • Antibacterial activity of honey and indicators of its age and thermal treatment (en)
skos:prefLabel
  • Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření
  • Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření (cs)
  • Antibacterial activity of honey and indicators of its age and thermal treatment (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/04:00000194!RIV/2005/MSM/162705/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 121-124
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 162700005)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 554770
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/04:00000194
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • HMF;indicators;honey (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2C4AF952D3ED]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • PRAHA
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Karpíšková, R.
  • Borkovcová, I.
  • Kalábová, Klára
  • Vorlová, L.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav potravinářský Praha
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-8-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software